Bild på en grön äng

Himle verksamhets- och bostadsområde

Nu finns ett förslag till planprogram för området intill motorvägsavfart Himle. Programmet undersöker möjligheten att bygga ett nytt verksamhetsområde, ett nytt bostadsområde och en ny trafikplats. Under samrådstiden kan du lämna synpunkter på förslaget.

Vad planeras?

Planområdet ligger cirka 7 kilometer söder om Varbergs stadskärna, mellan motorvägsavfart Himle och samhället Himle. I programområdets södra del ligger rastplats Himle och i den västra delen ligger den före detta nöjesparken Fun City.

År 2019 beslutade byggnadsnämnden att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram ett planprogram. Syftet med programmet är att pröva förutsättningarna för ett nytt verksamhetsområde med inriktning mot lager, transport, logistik, industri och kontor samt förutsättningarna att utveckla den befintliga verksamheten intill rastplats Himle. Det handlar också om att undersöka möjligheten att bygga ett nytt bostadsområde.

Programmet omfattar ett stort område med flera frågor som har behövt lösas och konsekvensbeskrivas. Det handlar till exempel om trafik, naturvärden och dagvatten samt samspelet mellan verksamheter och bostäder. Programmet föreslår att infrastrukturen förbättras genom att en ny trafikplats anläggs strax norr om den befintliga avfarten. Även Lantmannavägen, som binder samman programområdet med de södra delarna av Varberg, föreslås bli bredare och säkrare.

Programmet är ett första steg i planprocessen som kommer att följas av detaljerad planering.

Vad händer nu?

Programförslaget var på samråd under perioden 6 juli 2023 – 6 oktober 2023. Den 28 augusti 2023 hölls ett samrådsmöte i Himle bygdegård. På mötet berättade vi om förslaget, vad det innebär och hur olika lösningar kan komma att se ut.

Nu pågår omarbetning av programförslaget utifrån de synpunkter som kom in under samrådsperioden. Nästa steg är att byggnadsnämnden ska besluta om godkännande av planprogrammet.

Senast publicerad:

Kontakt

Fakta

Område: Himle

Användning: Lager, transport, logistik, industri, kontor, bostäder, restaurang, hotell och handel

Var i processen: Varit på programsamråd

Fastighet: Planprogram för Himle verksamhetsområde och intilliggande bostadsområde

Dnr: SBK-2019-674