Flygbild över planområde Bua hamn

Nya bostäder och centrumändamål i Bua hamn

Planförslaget möjliggör bebyggelse av blandad karaktär i Bua hamnområde. Planen syftar också till att utveckla del av naturmarken som idag finns inom planområdet till ett parkområde med lekplats och andra ytor för rekreation.

Vad planeras?

Planområdet ligger vid hamnen i Bua i anslutning till Båtafjorden, cirka 20 kilometer norr om Varbergs centrum. Inom planområdet finns idag en transformatorstation och verksamhetsbyggnad där det bland annat funnits bilverkstad, drivmedelsanläggning, restaurang, second hand-affär samt båt- och biluppställning. I övrigt är planområdet obebyggt.

Planförslaget möjliggör bebyggelse för centrumändamål och bostäder i form av lägenheter, kedjehus samt villor/parhus. Planen syftar också till att utveckla naturmarken med bl.a. lekplats och flytta befintlig nätstation som idag finns inom planområdet.

Detaljplaner där beslut om planuppdrag givits före den 1 januari 2015 handläggs med enkelt eller normalt förfarande enligt plan- och bygglagen 2010:900. Denna plan handläggs med ett normalt planförfarande.

Miljöpåverkan

Framtagen miljökonsekvensbeskrivningen visar att planförslaget inte innebär någon betydande miljöpåverkan.

Miljökonsekvensbeskrivning Pdf, 3.8 MB.

Vad händer nu?

Planförslaget var på granskning under perioden 10 februari 2022 – 3 mars 2022.

Under granskningsskedet yttrade sig Länsstyrelsen bland annat om att vi inte har omhändertagit risken för översvämning i föreslagen detaljplan på ett tillfredsställande sätt. Vi har utrett översvämningsfrågan utifrån de krav Länsstyrelsen ställde under granskningsskedet och ser att frågan är komplex. Kraven som ställs för att göra byggnation möjlig, innebär omfattande åtgärder inom planområdet, men även åtgärder utanför planområdet är nödvändiga.

Frågan om stigande havsnivåer är en stor och övergripande fråga som är svår att avgöra inom en enskild detaljplan. De krav på nivåer som Länsstyrelsen ställt i samband med granskningen av detaljplanen i Bua hamn, medför inte bara att det blir svårt att bygga i just detta läge, utan även utefter kusten generellt. Därför behöver vi avvakta med fortsatt planarbete i väntan på den kommande översiktsplanens riktlinjer för hur dessa frågor ska hanteras inom hela Varbergs kommun.

Detta innebär att vi inte kan presentera någon tydlig tidplan för det fortsatta arbetet med detaljplanen innan den nya översiktsplanen är beslutad. I samband med samrådet för den nya översiktsplanen kommer det finnas möjlighet att granska och lämna synpunkter.

Ny översiktsplan - Vårt framtida Varberg

Senast publicerad:

Kontakt
Karl Samuelsson
Planarkitekt

Fakta

Område: Bua

Användning: Bostäder, hotell och centrumändamål

Var i processen: Varit på granskning

Fastighet: Bua 4:94, 10:97 och 10:108 samt del av Bua 10:248, S:27 och S:31

Diarienummer: SBK-2014-558

Planprocessen

  1. Genomfört

    Planbesked

    Planprocessen börjar alltid med ett planbesked.

  2. Genomfört

    Startskede

    Ett planavtal upprättas och ett planförslag börjar arbetas fram.

  3. Genomfört

    Samråd

    Föreslagen detaljplan sänds ut till berörda sakägare och myndigheter som får lämna synpunkter på förslaget.

  4. Pågående

    Granskning

    Planförslaget har omarbetats efter samrådet och sänds ut för granskning.

  5. Kommande

    Antagande

    Om inga större ändringar görs efter granskningen beslutar kommunen att anta detaljplanen.

  6. Kommande

    Laga kraft

    Om ingen har överklagat kommunens beslut att anta detaljplanen, vinner den laga kraft tre veckor efter att beslutet anslagits.