Flygfoto över Kurtinen, Kärleksparken och strandpromenaden. Foto: LG-foto.

Foto: LG Foto

Delområde Kurtinen

Kurtinen tillsammans med Kärleksparken och badplatsen Ankaret är ett populärt ställe för såväl varbergare som turister. Här ligger järnvägen upphöjd och går på en bro över Ringvägen. Efter 2025 kan området utvecklas då bro och banvall tas bort.

Förslaget för Kurtinen

En mötesplats året om!

Skiss över hur spårområdet vid Kärleksparken kan se ut om det omvandlas till gång- och cykelväg med grönska omkring. 

Skiss över hur spårområdet vid Kärleksparken kan se ut när det omvandlas till gång- och cykelväg med grönska omkring.

Utveckla ett grönstråk

Ett grönstråk utvecklas mellan parkrummen i centrum till rekreationsområdet vid Kurtinen. Därigenom görs plats för mer grönska och motion samt möjlighet att stärka kulturmiljövärden på platsen. Stråket utgör en förlängning av det som föreslås i del- område Engelska parken och Platsarna. Stråket bör kunna kopplas an till Lasarettsgatan samt Danielsdal.

Skapa tvärsgående kopplingar

Tvärsgående kopplingar bör skapas över det tidigare spårområdet för ökad tillgänglighet, exempelvis mellan Hotell Havanna och Kärleksparken. Bron och banvallen tas bort, vilket medför ett stråk i markplan och skapar möjlighet till rörelse mellan Kurtinen och Strandpromenaden.

Skapa en cykelväg längs med spårområdet

En cykelväg skapas längs med spårområdet. Via denna kommer det kunna gå snabbt att ta sig fram på ett hållbart sätt från stadsområdet, genom Kärleksparken, Kurtinen och mot Hästhaga via spårområdets gamla sträckning. Då banvallen och bron över Ringvägen kommer att tas bort kan en cykelbana tillkomma i markplan/i nivå med dess omgivning vilket gör det enkelt att lätt ta sig mellan olika målpunkter.

Bättre förutsättningar för verksamhetsutveckling

Verksamheter i anslutning till spårområdet har haft begränsade förutsättningar till verksamhetsutveckling. När järnvägen försvinner förbättras förutsättningarna för befintliga verksamheter samt möjligheter för nya.

Utveckling av parkeringsytor

De två parkeringsytorna gestaltas om till en flexibel yta med möjlighet att aktiveras exempelvis som isbana, bakluckeloppis och matvagnar. Parkeringsplatsernas utformning skulle kunna förbättras genom exempelvis planteringar för ett mer tilltalande intryck för besökare av området.

Skiss över hur Kurtinen kan se ut med banvallen borttagen.

Skiss över hur Kurtinen kan se ut med banvallen borttagen.

Området idag

Genom viadukten där spåren passerar Ringvägen skymtas havet, här ligger en viktig entrépunkt till strandpromenaden från staden. Öppningen mot havet på platsen är också en naturlig lågpunkt i landskapet.

Öster om spåret öppnar Kurtinen upp sig. För de flesta i Varberg är Kurtinen samma som fotbollsplanen. Men området sträcker sig både norr och söder om Ringvägen. Norr om Ringvägen ligger en mer uppbruten park-och naturyta med uppvuxna träd och ett genomkorsade gångstråk. Det öppna grönområdet (fotbollsplanen) utgör en viktig yta för spontanidrott i Varberg.

Väster om spårområdet ligger badplatsen Djupa Dräkt och Kärleksparken. Parken är en mindre naturpark med flera rumsbildningar. Parken ligger skyddad från de hårda kastvindarna genom en träd- och buskridå, främst bestående av oxel, björk och slån. Parken fungerar sommartid som en mötesplats, aktivitetsyta och solyta. Här finns restaurang med uteservering och under de senaste 5 åren också en kombinerad cafe- och yogaverksamhet. I direkt anslutning ligger badplatsen Djupa dräkt, i folkmun kallad Ankaret. En målpunkt i Varberg, speciellt sommartid, då badplatsen utnyttjas dygnet runt.

 

Foto över cafévagn i motljus i Kärleksparken. Två personer står vid disken. Vimplar hänger i bakgrunden. Foto: Hidvi Group

Foto: Hidvi Group

Senast publicerad:

Kontakt
Kontaktbild
Jenny Rydén
Projektledare

Fakta

Kurtinen tillsammans med Kärleksparken och badplatsen Ankaret är ett populärt ställe för såväl varbergare som turister.