Flygfoto över järnvägsspåret genom Hästhagabergen. Fästningen syns i bakgrunden. 

Delområde Hästhagaberget

Hästhagaberget är ett vackert friluftsområde som har utsiktsplatser med panoramavyer över det omgivande kustlandskapet. Genom att fylla igen bergskärningen där spåren går får naturen ta ännu mer plats.

Förslag för Hästhagaberget

Naturen får ta plats!

Igenfyllnad av bergskärningen

Bergskärningen fylls igen med massor från tunnelprojektet, i enlighet med gällande avtal mellan Varbergs kommun och Trafikverket.

Skapa cykelbana längs med äldre banvallssträckning

I området finns ett behov av att avlasta Strandpromenaden från cykeltrafik. Stråket längs med äldre järnvägssträckning väster om spårområdet rekommenderas (se Trafikutredningen). Sträckan bedöms ha bättre förutsättningar att fungera som ett attraktivt och säkert cykelstråk än en dragning på spårområdet genom den större bergskärningen. Cykelvägen avlastar Strandpromenaden och bidrar till färre konflikter mellan snabba cyklister och andra mer långsamma cyklister och fotgängare.

Utred möjlighet till reservatsbildning

Området har höga värden och potential som rekreations- och naturområde. Uppe på Hästhagaberget finns spännande målpunkter och platser med vida utsikter mot havet. I området finns flera olika kulturhistoriska värden som förtjänar att lyftas fram. Ett reservatsbildande kan stärka möjligheterna till ett långvarigt skydd och skötsel av området.

Mer tillgängligt natur- och kulturområde

Det finns möjlighet att göra insatser för att området ska bli mer tillgängligt som rekreationsområde. Skyltning vid områdets entréer kan förbättras och förses med information om området. Områdets kulturhistoriska avtryck såsom stenhuggerimiljön och platsens olika järnvägshistoriska avtryck kan framhållas genom skyltning eller information på kommunens webb. Även om området delvis är mycket kuperat kan anordnande av spänger och utsiktsplattformar göra delar av området mer tillgängligt. Utvalda naturstigar kan skapa tydligare rörelsestråk för fotgängare mellan östra Hästhaga västerut ner mot havet.

Platsstärkande insatser

I området finns informella platsbildningar. Utbränd ved och en och annan tomburk vittnar om mänskliga möten på natursköna platser med panoramavy ut mot Kattegatt. Ett iordningsställande med fler bänkar, bord, konstinslag och anordnad naturgrillplats skulle kunna öka platsens upplevelsevärden. En tydligare platsbildning kan samtidigt leda till att nedskräpning i området motverkas.

Bygga ut förskolan Travaren

I takt med att fler flyttar till centrala Varberg ökar även behovet av fler förskoleplatser. När järnvägen försvinner förbättras förutsättningarna för utbyggnad av den centralt belägna förskolan Travaren samt utveckling av gårdsmiljö som begränsats av dess närhet till spårområdet.

Området idag

Söder om Kurtinen och norr om Apelviken går spåret genom ett rekreations- och naturområde, kallat Hästhagaberget. Här finns utmärkta utsiktsplatser med panoramavyer över det omgivande kustlandskapet. Där Hästhagaberget övergår till Kurortsområdet fortsätter spåret över en viadukt till Apelviken.

Området utnyttjas flitigt för spontant friluftsliv som promenader, strövtåg, cykelturer, bad och löpträning och har bland annat en anlagd strandpromenad, en gammal banvall som utnyttjas som stig samt ett flertal andra stigar av varierande kvalitet. Delar av området är dock svårtillgängliga, antingen för att de är kraftigt kuperade, igenvuxna med buskar och träd eller kraftigt påverkade av tidigare stenbrytning.

En del av området nyttjas för bete under sommarhalvåret.

Spår av stenbrytning

Spårområdet ligger i en bergsskärning med uppåt sju meter höga väggar på sina ställen. Det innebär en skarp barriär men utgör också ett industrihistoriskt avtryck. Vissa delar av området är tydligt påverkade av stenbrytning.

Berggrunden består av den sällsynta bergarten charnokit (Varbergsgranit), som går i dagen på många ställen.

 

Hästhagabergen med havet i bakgrunden och ljunghed i förgrunden. Två personer sitter på en bänk. Foto: Hidvi Group

Foto: Hidvi Group

Senast publicerad:

Kontakt
Kontaktbild
Jenny Rydén
Projektledare

Fakta

Hästhaga är ett populärt friluftsområde i södra delarna av Varberg. Här går järnvägen i en djup bergskärning.