Vårdsamverkan

Här hittar du rutiner rörande vårdsamverkan.

Preventivt team-möte

Det preventiva team-mötet är ett multiprofessionellt möte med förebyggande och personcentrerat fokus. Genomgång av personers hälsa och risker enligt vårdpreventiva processen i fyra steg - observation, analys, åtgärder och utvärdering. Ordinarie mötesdeltagare: sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut, undersköterska, enhetschef. Vid behov kallas: personen, läkare, anhörig, andra vårdkontakter (nattpersonal, dietist, resursteam demens, specialistsjuksköterska, logoped, kurator, psykolog eller andra)

SIP(samordnad individuell plan)

SIP-möte

Alla som behöver insatser från både hälso- och sjukvård (HSL) samt socialtjänst (SoL, LSS, LVM, LVU), ska erbjudas en samordnad individuell plan, SIP. Denna typ av SIP ska inte förväxlas med den som görs vid en vårdplanering inför en hemgång (sk. samordnad individuell vårdplan). Det kan även finnas andra aktörer så som arbetsförmedling, skola, försäkringskassa som kan behöva delta. Syftet med SIP är att förbättra sam­ordningen mellan olika aktörer så att personen får rätt stöd och vård. Men en SIP syftar också till att ge personen ökat inflytande och delaktighet i sin egen tillvaro och hjälp att nå sina mål. Personens ålder spelar ingen roll.

Hur gör du?

När du uppmärksammar att insatserna kring en person kräver samordning har du som personal en skyldighet att informera personen om sina rättigheter till SIP. Personen kan alltid tacka nej till en SIP men du som personal kan aldrig tacka nej om du blir inbjuden och jobbar i verksamhet där insatser utförs. Tackar personen ja till SIP eller efterfrågar det själv, så ska man som personal, ta initiativ till att sammankalla till ett SIP-möte.

Fråntagen regeln att sammankalla och samordna SIP, är omsorgspersonal som lämnar denna uppgift till enhetschef, såvida inte omsorgspersonal har utbildning i vård och stödsamordning. Övriga yrkesgrupper så som handläggare, chef, sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut har samordningsansvar. Samordnaren dokumenterar planen från samordningsmötet på digital blankett och skickar kopia till varje deltagare, som i sin tur ansvarar för att den hanteras i sina system. För utförligare instruktioner se SIP-möte Länk till annan webbplats. (vardgivare.regionhalland.se).

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning - Region Halland Länk till annan webbplats.

Lifecare SP - Region Halland Länk till annan webbplats.

Hälso och sjukvårdsinsatser hos patient i ordinärt boende - rutin.pdf Pdf, 274.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Läkarmedverkan

Läkarmedverkan i hemsjukvård - Region Halland Länk till annan webbplats.

Informationsöverföring

Informationsöverföring vid förändrat behov eller förändrad insats - rutin.pdf Pdf, 177.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Matris informationsöverföring vid förändrat behov eller förändrad insats Excel, 66.2 kB.

Egenvård

Egenvård - Vårgivare Länk till annan webbplats.

Skyddsåtgärder

Skyddsåtgärder – riktlinje.pdf Pdf, 514.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Överenskommelse, Avtal

Överenskommelse om hemsjukvården i Halland 2021 - 2028 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillämning av Samverkansavtal för gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel Länk till annan webbplats.

Ansvarsfördelning Vårdhygien och Kommuner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Halland och Hallands kommuner avseende ansvarsfördelning och samordnade insatser till barn, individer med psykisk funktionsnedsättning, individer med riskbruk, skadligt bruk eller beroende samt unga som vårdas utanför det egna hemmet 2022-2024 Länk till annan webbplats.

 

Kontakt

Gerda Jalmarsson

Medicinskt Ansvarig Rehabilitering

Birger Svenssons väg 26

432 41 Varberg

Sophia Lehnberg

Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Birger Svenssons väg 26

432 41 Varberg

Publicerad den:

Senast Ändrad: