Foto inifrån Varbergstunnelns spårtunnel när hela tunneln är färdigsprängd. Bergmassor i förgrunden. 

Ljuset i tunneln! Nu är spårtunneln färdigsprängd.

Spårtunneln färdigsprängd!

I fredags eftermiddag den 26 maj kl. 15.02 nådde projekt Varbergstunneln en historisk milstolpe då sista sprängsalvan sköts i spårtunneln under Varberg.

  • Med ett tryck på knappen avlossade Trafikverkets projektchef Johan Hjertström den sista sprängsalvan på 1,5 ton sprängmedel och den sista biten berg på drygt 5,5 meter sprängdes loss. Tunneldelen från Breared kunde sedan skönjas bakom all bortsprängd sten.
  • Efter tre år, 1100 sprängsalvor och 1 miljon kilo sprängmedel är äntligen både spårtunneln och servicetunneln färdigsprängda!

Tack för ert tålamod!

  • - Jag vet att det är många som haft det jobbigt under de här tre åren. Jag vill rikta ett stort TACK till alla varbergare och företagare som stått ut med störningar och tålmodigt väntat ut arbetena, sa Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande, vid en pressvisning på måndagen.
Representanter för kommun, Trafikverket och Implenia vid genomslagsplatsen i spårtunneln. Alla klädda i skyddskläder.

Glada miner i bergtunneln! Från vänster Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande, Johan Asplund, blockchef bergtunnel Implenia, Johan Hjertström, projektchef Trafikverket, Nils Ahlfors, projektchef Implenia och Carl Bartler, kommundirektör.

Nu ska spåren läggas

Nu väntar jobb med att förbereda bergtunneln för tågtrafik. På ett underlag av makadam ska spåren läggas och kontaktledningar ska installeras. Ungefär 60% av spårtunneln ska också täckas med dränmattor och ett extra lager sprutbetong för att förhindra vattenläckage in i tunneln.

Trafikstarten av projektet är beräknad till juli 2025.

Mer information

Genomslaget i den mindre servicetunneln var den 21 december:

Sista sprängningen i servicetunneln

Projekt Varbergstunneln

Översiktsbild av platsen för genomslaget i bergtunneln med ljus på andra sidan, sprängsten och varselklädda människor i förgrunden. 

Publicerad den:

Senast Ändrad: