3D bild ovanifrån där byggnader och ett torg

    3D-bild över Vågtorget

    Man som ler

    Fredrik Johnsson.

    Vi testar idéer med 3D

    Tre frågor till Fredrik Johnsson som är verksamhetsutvecklare på Varbergs kommun, med specialkompetens inom 3D-visualisering. Så används tekniken för Apelviken och kolla in filmerna!

    Hur märker du att arbetet med 3D har förändrats över tid?
    -
    För inte så länge sedan var 3D-visualisering dyrt och krångligt, vilket gjorde att det inte användes så ofta. När det väl användes så var det för att visa upp en färdig slutprodukt: Så här blir det. Punkt slut! säger Fredrik Johnsson.

    - Idag har tekniken blivit mycket billigare och mer lättanvänd vilket gör att vi kan använda 3D-visualisering för att testa många olika idéer och tänkbara lösningar. Det är en stor fördel när man jobbar i lite större team så att alla förstår och får samma bild av hur ett projekt kan gestaltas. En annan fördel är när dessa förslag ska presenteras för kommuninvånare och i olika dialogmöten. 3D är lättare att ta till sig än en platt ritning. Så här kan det bli. Eller så här. Eller kanske så här. Vad tycker ni?

    Är det inte trist att arbeta med en 3D-film och så blir det inget av idén?
    -
    Tvärtom! Då har det arbetet räddat Varberg från att en dålig idé genomfördes eftersom man upptäckte i tid att man var tvungen att hitta en bättre lösning i stället.

    Vad är det bästa med att jobba med 3D?
    -
    För mig som är en konstnärligt intresserad ingenjör så är det här jobbet en perfekt blandning av teknik och kreativitet. Kärnan i det vi gör handlar ju om att utveckla och förmedla idéer och det är det bästa som finns! Sedan gäller det att inte fastna för mycket i tekniken. 3D är ett fantastiskt verktyg på många sätt, men jag älskar handritade skisser och fysiska modeller också. De är metoder som kompletterar varandra. Själva jobbet handlar ofta om att lösa problem och det är jättekul. Ju krångligare desto bättre, för det är så tillfredsställande när man väl löser det.

    - En annan stor fördel med att jobba som 3D-visualiserare är att jag får samarbeta med så många begåvade och sköna människor. Jag ser framemot att gå till jobbet varje dag.

    Film över Vågtorget

    Nedan följer ett exempel på hur Varbergs kommun kan använda 3D för att visualisera projektet i Apelviken. Via länken finns en film över hur området vid södra delen av strandpromenaden och ytan vid Vågtorget kan komma att se ut.

    Youtube-film Vågtorget Länk till annan webbplats.

    Idé om flagga

    Något annat som projektet håller på att testa med hjälp 3D är en idé med en flagga på Manettorget. Flaggan avser att strukturera upp platsens olika trafikslag, och samtidigt fungera som en orienteringspunkt i norra delen av viken.

    - Genom att använda 3D som ett skissverktyg ges goda förutsättningar att på ett realistiskt sätt kunna bedöma effekterna av en idé, både för- och nackdelar. Dessutom är det ett roligt sätt att jobba! säger Pelle Selander, landskapsarkitekt, Varbergs kommun.

    Via länken finns en film som visar förslaget på en flaggstång.

    Youtube-film Manettorget Länk till annan webbplats.

    Hälsningar Projekt Apelviken

    3D-bild över en stensatt yta vid havet.

    3D-bild över Manettorget.

    Publicerad den:

    Senast Ändrad: