Två personer i arbetsjackor skrattar, står på stenlagd yta.

    Många medarbetare bidrar till Apelvikenprojektet. Två av dem är projektledare Julia Anding och landskapsarkitekt Åsa Svensson.

    Apelviken tar form
    inför sommaren

    Det är mycket arbete som pågår i viken. Bland byggbodar och maskiner växer stensättningar, gjutning och strandpromenad fram alltmer för varje vecka.

    - Vi försöker skapa en ännu härligare plats att vara på och röra sig i året runt. Vi vill förstärka surf- och badprofilen, skapa trafiksäkerhet och ytor att träffas och umgås på, säger Julia Anding som är projektledare i Apelvikenprojektet.

    Just den här soliga vårdagen sitter hon i en byggbod på plats i viken och planerar tillsammans med landskapsarkitekt Åsa Svensson.

    - Vissa saker planerar vi nästan samtidigt som vi bygger eftersom det här projektet består av så många delprojekt där vi behöver göra vissa ändringar längs vägen, säger hon.

    Vackra platser

    Idéerna som ligger till grund för projektet har tagits fram i det dialogarbete om Apelviken som gjordes redan 2012.

    – Det handlar om att skapa vackra platser som passar läget och är hållbara över tid, säger Julia.

    När det kommer till gestaltningen har det viktigaste varit att använda hållbara material som åldras vackert och att få till en lekfull utformning i exempelvis i mönstersättning eller att använda olika varianter av möbler.

    - Vi vill skapa något som är unikt här eftersom Apelviken är unikt, säger Åsa Svensson.

    Stenigt återbruk

    Hittills i projektet har stensatta ytor växt fram och bildar numera snäcktorget, manettorget, havstorget – med både snäckor och tångmönster – samt hajtorget. Framöver kommer ännu en stensatt yta att ta form, vid Surfers, och den har arbetsnamnet vågtorget.

    - Vi försöker arbeta hållbart och återanvänder både asfalt och sten, som Varbergsgranit och Bohusgranit. Men marmorstenen har vi köpt in, säger Julia och pekar på en av mönstersättningarna.

    Förbereder inför sommaren

    Eftersom det inte går att bygga under alla årets månader innebär det en viss tidspress för projektet. Under vintern kan en del markarbeten inte utföras och under sommaren behöver Apelviken vara en välkomnande plats utan stora byggetableringar.

    - Till sommaren ska vi vara klara med den här etappen. Vi pausar byggnationen men kan fortsätta med vissa träarbeten, säger Julia.

    Etappen innefattar strandpromenaden från Havsvägen till parkeringen vid Vikhyddan. Även grusparkeringarna kommer att ställas i ordning.

    Planen är att bli klara med hela projektet hösten 2023.

    Det som går under arbetsnamnen Vågtorget växer fram.

    En yta där stensättning pågår.

    Stensättning och gjutning tar form.

    Bild över gjutning av strandpromenad.
    Gatsten.

    Publicerad den:

    Senast Ändrad: