Riskobjekt

Det finns anläggningar och verksamheter som vid en olycka kan innebära fara för allvarliga skador på människor eller miljö. För att förebygga och begränsa följderna av en sådan olycka finns planer för hur räddningsinsatser ska gå till och flera olika lagar och förordningar som ska följas.

Sevesoverksamheter

Som kommun behöver vi göra en del saker för att följa sevesolagen. Vi ska bland annat informera de personer som kan påverkas av en olycka vid en sevesoverksamhet. Vi ska också ha särskilda planer för hur en räddningsinsats ska gå till för en sevesoanläggning.

Mer information om sevesoverksamheter i Varberg.

Ringhals - kärnkraftberedskap

Hallands län är ett av Sveriges fem kärnkraftslän. Om en olycka skulle inträffa vid Ringhals kärnkraftverk, som innebär utsläpp eller risk för utsläpp av radioaktiva ämnen, så är det statlig räddningstjänst som ansvarar för att ta hand om detta.

Länsstyrelsen ansvarar för allmänhetens skydd och samordnar beredskapsåtgärderna. I beredskapsorganisationen kring Ringhals ingår Varbergs kommun, Kungsbacka kommun och Marks kommun, samt Region Halland, länsstyrelsen, centrala myndigheter och regeringen.

Varbergs kommun deltar i en större övning var sjätte år.

I Varbergs kommuns uppgifter ingår det att:

  • organisera en kommunal ledningsgrupp
  • delta i indikeringsverksamheten
  • delta vid ett gemensamt presscenter i Folkets Hus
  • planera för utrymning av vissa svårrörliga grupper inom kommunens omsorg
  • hjälpa länsstyrelsen att sätta upp en mottagningsplats. Mottagningsplatsen är till för den del av allmänheten som har behov av omhändertagande och/eller inkvarteringshjälp vid ett utrymmande
  • ordna skyltning till mottagningsplats och presscenter

​Larm vid en allvarlig olycka

Vid ett haverilarm utfärdas tyfonlarm för att varna allmänheten i beredskapszonerna kring Ringhals. Det finns två beredskapszoner: en inre beredskapszon sträcker sig ungefär 5 kilometer från Ringhals och en yttre beredskapszon sträcker sig ungefär 25 kilometer från kärnkraftverket.

Inom beredskapszonerna delar Länsstyrelsen ut jodtabletter, information och varningsmottagare. Det ska finnas beredskap och planering för utrymning och inomhusvistelse, samt fungerande varningssystem både inomhus och utomhus.

Om du vill ha information om vad du ska göra vid larm från Ringhals, eller vill veta mer om strålskydd, jodtabletter och varningsmottagare vänd dig till Länsstyrelsen i Halland Länk till annan webbplats..

Lokala säkerhetsnämnden

Enligt svensk lag ska allmänheten ha insyn i det kärntekniska säkerhets- och strålskyddsarbetet. Därför finns det en lokal säkerhetsnämnd i alla kärnkraftskommuner. Läs mer om Varbergs lokala säkerhetsnämnd.

Kärnkraftskommunernas Samarbetsorgan (KSO)

1977 startades KSO, som är ett organiserat samarbete mellan kärnkraftskommuner. Organisationen arbetar med gemensamma frågor i de fem kärnkraftskommunerna.

KSO genomför studieresor till olika länder. Syftet är att skaffa sig ett internationellt perspektiv på energifrågorna och informera sig om förhållandena i andra länder och kommuner med kärnkraft.

De kommuner som ingår i samarbetsorganet är Kävlinge kommun, Nyköpings kommun, Oskarshamns kommun, Varbergs kommun och Östhammars kommun.

Senast publicerad: