Korttidshem och korttidstillsyn

Korttidsvistelse utanför hemmet ger dig med funktionsnedsättning möjlighet till rekreation och miljöombyte. Det ger även dina anhöriga tillfällen till avlösning.

I Varbergs kommun finns korttidsvistelse utanför det egna hemmet eller korttidstillsyn för skolungdom över 12 år för dig som har någon form av funktionsnedsättning och har behov av insatsen.

Korttidsvistelse utanför hemmet kan innebära vistelse på korttidsboende eller i en stödfamilj. Korttidshemmet är bemannat dygnet runt och du får ett eget rum. I insatsen ingår även omvårdnad. Omvårdnad innebär att du får det stöd och den hjälp du behöver i det dagliga livet.

Vistelsen är en möjlighet för dig som har funktionsnedsättning att få miljöombyte och rekreation samt träffa andra med funktionsnedsättningar, samtidigt som familjen där hemma får en paus. För dig som är förälder är detta en möjlighet till avlastning i omsorgsarbetet. När ditt barn är på korttidsboende kan du få utrymme för egna aktiviteter, aktiviteter tillsammans med andra familjemedlemmar eller möjlighet till egen avkoppling.

Korttidshem i Varbergs kommun

Askvägen 15 är ett korttidsboende för dig som har beviljats korttidsvistelse utifrån LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Vi planerar våra aktiviteter tillsammans med ungdomarna inför varje vistelse. Det kan handla om en promenad i närområdet, spela sällskapsspel, bakning eller att åka på en utflykt.

Verksamheten ligger i Tvååker och vi har fem platser att erbjuda i en hemtrevlig miljö.

Buffelgatan är ett korttidsboende för dig som har beviljats korttidsvistelse utifrån LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Samuels väg 5 i Tvååker är ett korttidsboende för barn mellan 1 och 12 år som har beviljats korttidsvistelse utifrån LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Vi är gärna ute och leker i naturen eller så stannar vi inne och målar, badar, bakar, spelar sällskapsspel eller tittar på film.

Vidars gränd är ett korttidsboende för dig som har beviljats korttidsvistelse utifrån LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Information inför din vistelse

Följande information vänder sig till dig som är vårdnadshavare eller anhörig till barn/ungdom eller vuxen som beviljats korttidsviselse enligt LSS. För att ge en tydlig bild om hur våra verksamheter fungerar och vad ni kan förvänta er hos oss inom korttidsviselse här i Varbergs kommun är det viktigt att ni läser denna information. Det är även en viktig del i samarbetet med er vårdnadshavare/anhöriga att alla vet vad som gäller.

Bokningarna för när ditt barns/ungdoms eller vuxnes planerade dygn skickas ut i god tid till dig som vårdnadshavare/ anhörig, denna bokning ligger till grund för hur vi planerar vår bemanning/ personal. Barnen/ungdomarna eller den vuxne får komma till korttids de antal dygn de är beviljade, det innebär att tillfällena kan vara placerade på både vardagar och helger.

Våra korttidsboenden har öppet vardagar efter skola/fritids och barnet har
möjlighet att övernatta och åka till skolan eller hem dagen efter. Vi planerar
alltid tillsammans med dig som vårdnadshavare/anhörig vad som blir bäst
för ditt barn/ungdom eller vuxen. Vi har även öppet på helgerna.

Korttidsdygnen börjar generellt kl 16.00 och slutar kl 16.00 dagen efter. När vi gör bokningen försöker vi alltid planera utifrån varje barns/ungdoms och vuxens behov. Detta kan innebära att det inte blir de dygn man önskar men vi försöker alltid tillmötesgå era önskemål. Om ni har inplanerade aktiviteter eller ledigheter som ni vet långt i förväg är vi tacksamma om ni meddelar dessa till oss i god tid så vi kan ta hänsyn till detta när vi gör bokningen.

Om ni behöver ändra något i bokningen försöker vi alltid hitta lösningar men det är inte alltid vi lyckas. Om ni behöver avboka en tid eller göra en ändring är vi tacksamma att ni meddelar oss så fort som möjligt. Detta underlättar väldigt mycket för verksamheten och vår planering av aktiviteter, bemanning och hur vi kan planera ert barn/ungdoms eller vuxens vistelse hos oss.

Insatsen korttidsvistelse har två huvuddelar, den första är att barnet/ungdomen/ den vuxne ska få möjlighet till rekreation, miljöombyte och att få möjlighet att träffa andra barn/ungdomar eller vuxna.

Avbokningar

Det kan hända att vi behöver göra ändringar och avbokningar med kort varsel på grund av akuta händelser. Enligt våra riktlinjer gäller nedanstående. Om vi som verksamhet avbokar er barn/ungdom eller vuxen kommer vi att erbjuda er ett nytt dygn. Om ni som vårdnadshavare/anhörig bokar av er tid hos oss med kort varsel anses det dygnet vara förverkat och inget nytt dygn kommer att erbjudas.

Riktlinjer vid sjukdom

Vid sjukdom eller andra orsaker till avbokning med kort varsel vill vi att ni kontaktar oss så fort som möjligt. Vid tex magsjuka som smittar upp till 48 timmar efter sista diarrén/ kräkningen eller andra smittsamma sjukdomar vill vi att ert barn/ungdom eller vuxen hålls hemma under denna tiden. Håll även ert barn/ungdom/vuxen hemma om övriga familjemedlemmar drabbats.

Aktiviteter

Under tiden ditt barn/ ungdom eller vuxen är hos oss försöker vi hitta på aktiviteter som passar de som är i verksamheten. Vi håller oss inom det geografiska närområdet. Målet är att vi ska ge barnen / ungdomarna eller de vuxna tillfällen för återhämtning, gemenskap och möjlighet att träffa nya kompisar. Vid aktiviteter där det finns kostnader för tex inträden eller biljettkostnader får barnet/ungdomen eller den vuxne själv stå för dessa kostnader.

Avgifter

Själva insatsen korttidsviselse utanför det egna hemmet är som alla insatser
enligt LSS kostnadsfria. Resorna ingår inte i LSS-insatserna. Det är därför
vårdnadshavare/anhörigs ansvar att se till att barnet/ungdomen eller den
vuxne tar sig till och från verksamheten.

Angående skolskjuts så ansvarar ni som vårdnadshavare/anhörig för att beställa taxi så barnet blir hämtad från korttidsboendet till skolan eller till hemmet. Mat ingår inte i insatserna. Varje månad för vårdnadshavarna/anhörig därför betala en avgift för mat, som varierar beroende på ålder.

Om dina behov förändras

Beslut om korttidsviselse utgår från den bedömningen som LSS-handläggare gjort av barnets/ungdomens eller den vuxnes behov. Skulle behoven ändras tex att ditt barn/ungdom eller den vuxne har behov av mer vistelse, eller att ni under en längre tid inte nyttjar korttidsvistelsen så tar ansvarig för insatsen eller ni som vårdnadshavare kontakt med LSS-handläggaren som då gör en ny bedömning av behoven.

Tystnadsplikt

Personalen har tystnadsplikt och kan inte lämna ut information om andra barn/ungdomar eller vuxna som finns i våra verksamheter. Personalen har
även anmälningsplikt enligt SoL kap 14 1 § att anmälan om det råder
misstanke att et barn far illa eller riskerar att fara illa till socialtjänsten.

Kontaktman

Barnet/ ungdomen och den vuxne får en egen kontaktman, som ansvara för
att viktiga information når övriga i personalgruppen och upprättar tillsammans med er en genomförandeplan.

Genomförandeplan

För att skapa en bra korttidsviselse för alla, arbetar vi efter en individuell
genomförandeplan där ni självklart är delaktiga i utformandet/upprättandet av planen. Genomförandeplanen ska följas upp minst en gång per år eller vid behov. Vid praktiska frågor gällande våra verksamheter är det alltid bäst att kontakta verksamheten direkt men ni är alltid välkommen att kontakta respektive enhetschef vid övriga frågor.

Läkemedelshantering

Läkemedelshanteringen är en av de hälso och sjukvårdsåtgärderna som
övertas av sjuksköterska under korttidsvistelse.

  • Vårdnadshavaren/företrädaren ansvarar för att i god tid kontakta
    ansvarig läkare på vårdcentral/mottagning och informera om att
    korttidsviselse ska påbörjas.
  • Vårdnadshavare/företrädare ansvarar för att läkemedelslistan
    lämnas till korttidsboendet vid första besöket eller tidigare.
  • Vårdnadshavare/företrädare ansvarar för att läkemedel tas med i
    originalförpackning till korttidsboendet.
  • I de fall dosett används ansvarar sjuksköterska för att dela dosetten.
    Eftersom sjuksköterskan är ansvarig för delegering av personalen på
    korttidsboendet, kan dosett delad av närstående inte användas.
  • Vid läkemedels ändringar ansvarar vårdnadshavare/företrädare för
    att aktuell läkemedelslista kommer till korttidsboendet.
  • Vårdnadshavare/företrädare kan be ordinarie läkare faxa ny lista
    till samordnande sjuksköterska på fax nr 0340- 102 15
  • Viktigt att vårdnadshavare/företrädare eller ansvarig läkare även
    kontaktar samordnande sjuksköterska på telefonnummer 010- 180
    03 91 och informerar om att ändringar är gjorda.

Egenvård

Egenvård innebär att legitimerad personal inom hälso och sjukvården har bedömt att personen själv eller med hjälp av någon annan kan ut föra hälso och sjukvårdsåtgärd ( egenvårdsbeslut).

Vårdnadshavare kan ha egenvårdsbeslut i hemmet (enligt SOSFS 2009:6). Detta beslut kan inte övergå till korttidspersonalen under vistelsen. Därför hanteras hälso och sjukvårdsåtgärderna inte som egenvård. Undantag från detta kan vara om individen själv kan redogöra för exempelvis vilka mediciner hen ska ta och när.

Det ska då finnas ett aktuellt egenvårdsbeslut. Kommunens sjuksköterska ansvarar för aktuella hälso och sjukvårdsåtgärder och personalen på korttidsboendet utför åtgärderna genom delegering.

Publicerad den:

Senast Ändrad: