Kommunens överklagan

Visualisering av kommunens förslag på nya Kajpromenaden i Västerport. Människor flanerar, cyklar med mera på ett brett kajstråk längs med vattnet. Längst bak skymtar fästningen.

Visualisering av kommunens förslag på utformning av Kajpromenaden i etapp 1.

Senast den 30 september ska kommunen lämna in sitt yttrande till Mark- och miljööverdomstolen. Arbetet med överklagan leds av Stefan Andersson, tidigare chef för miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.
- Svårt, spännande och jätteroligt, säger Stefan om uppdraget.

Stefan Andersson ingår i en styrgrupp som består av honom själv, stadsbyggnadschef Cecilia Strömer samt kommunjurist Lisa Holmdahl Pedersen. Dessa tre kommer tillsammans att kvalitetssäkra kommunens yttrande.
Det är samhällsutvecklingsdirektör Josefin Selander som anlitat Stefan Andersson:
-Jag tror det är bra att vi får in nya ögon i den här processen. Vi vill göra en så välgrundad överklagan som möjligt och Stefan har både kompetens och erfarenhet. Vi kommer också ta in extern juridisk kompetens för att skriva vårt yttrande, säger hon.

Särskild ledamot

Stefan Andersson var miljö- och hälsoskyddschef i Varberg i 15 år. Innan han gick i pension var han också tf stadsbyggnadschef i ett och ett halvt år.
Han har lång erfarenhet av just mark- och miljödomstolen: sedan 1999 är han anlitad av domstolen som så kallad särskild ledamot (=sakkunnig), och medverkar som sådan i 10 till 30 domstolsförhandlingar om året.
-Men då är det inte mål som handlar om plan- och bygglagen utan mål som rör miljö- och vattenfrågor, förtydligar han.

Tvekade inte

Stefan Andersson berättar att han inte tvekade när han fick frågan om att leda arbetet med kommunens överklagan.
-Jag gillar både juridik och stadsutveckling och det här ett jättespännande fall. Det var en utmaning jag inte kunde säga nej till. Nu är det ju inte jag som själv ska författa överklagandet, min roll är mer projektledande.

Stefan Andersson läste självklart domen innan han tackade ja.
- Jag tycker att domstolen gjort en mycket vid lagtolkning, och att det finns anledning att få saken prövad en gång till. Men en förutsättning för att driva överklagan vidare är att underlaget vi tar fram är sådant att också våra experter anser att det finns en möjlighet till framgång.

Detta har hänt

Här kan du läsa en kort sammanfattning av domen och överklagandet
Fylligare information finns på varberg.se/vasterport

Detaljplanen
I maj upphävde mark- och miljödomstolen detaljplanen för Västerport etapp 1. Varbergs kommun har överklagat denna dom till nästa instans som är Mark- och miljööverdomstolen.

Domen
Mark- och miljödomstolen upphäver planen, dels på grund av formella skäl, dels materiella skäl. De formella skälen handlar i korthet om att domstolen anser att kommunen har frångått översiktsplanen utan att beskriva på vilket sätt och varför. De materiella skälen handlar om bebyggelsens påverkan på den omkringliggande kulturmiljön.

Därför överklagar kommunen
Kommunen anser att det rättsligt finns utrymme att göra andra bedömningar än de domstolen har gjort och att det därför finns skäl att överklaga domen. Kommunen anser också att mark- och miljödomstolens dom i flera delar är otydligt motiverad.
Kommunens förhoppning är att detaljplanen godkänns genom en ny dom. Skulle så inte blir fallet hoppas kommunen att en ny dom ger större tydlighet och vägledning inför den framtida planeringen av Västerport.

Nästa steg
För att få överklaga till Mark- och miljööverdomstolen krävs ett prövningstillstånd. Det tar mellan 6 till 12 månader för domstolen att meddela om prövningstillstånd beviljas eller inte. Får kommunen inte prövningstillstånd gäller mark- och miljödomstolens dom. Beviljas kommunen prövningstillstånd tas målet upp till ny prövning.

Resan vidare
På grund av upphävandet av detaljplanen blir tidplanen för Västerport etapp 1 försenad. Hur mycket beror i första hand på om kommunen beviljas prövningstillstånd, och därefter på vad domstolen kommer fram till. Oavsett vilken väg det blir, så går arbetet vidare med att omvandla det gamla hamnområdet till en levande stadsdel.

Tillbaka till startsida nyhetsbrev Länk till annan webbplats.

Publicerad den:

Senast Ändrad: