Tågstopp och skeppsvrak

Ett större tågstopp är planerat den 6-8 oktober och projektet har nu så smått börjat med järnvägsanläggningen längst i norr. Är du historiskt intresserad finns nu en möjlighet att veta mer om de medeltida skeppsvraken som hittats i projektområdet.

Pågående arbeten

Betongtunneln, som ska gå från Engelbrektsgatan till nya stationen, är snart klar. I norra tråget återstår några väggar och bottenplattor att montera. Arbete med broarna över spåren är påbörjande och längst norrut har projektet börjat med själva järnvägsanläggningen, en milstolpe! Snart påbörjas också arbete med de nya plattformarna till nya stationen.

I spårtunneln pågår installationsarbeten och montering av dräneringsmattor.

Heimroths biluthyrning ska få en ny infart från Magasinsgatan och arbete med denna påbörjas nästa vecka. Busstrafiken påverkas inte av detta jobb.

Tågstopp 6-8 oktober

Under helgen den 6-8 oktober stängs tågtrafiken av förbi Varberg. Under stoppet ska två nya växlar läggas i Vareborg/Hamra och från stationen och norrut kommer det att pågå många arbeten. Denna helg blir det även nattarbeten.

Uppdatering kring trafiken finns på Hallandstrafikens webbplats.

Nyfiken på skeppsvraken?

Byggandet av Varbergstunneln har inneburit en unik möjlighet för arkeologiska undersökningar i stadens gamla strandområde. Mellan 2021 och 2022 har inte mindre än sex fartygslämningar hittats. De äldsta av dessa, och möjligen de mest spektakulära, är vraken efter två koggar som daterats till 1300-talet. Just nu pågår analyser av fartygsrester och föremål.

Den 12 oktober på Café Längan berättar marinarkeolog Anders Gutehall om fartygen, vilka undersökningar som har utförts och vilka som pågår samt lite om vad de kan berätta om handel och sjöfart i det medeltida Halland.

Digitalt informationsmöte om projektet

Trafikverket planerar ett digitalt informationsmöte den 25 oktober. Mer information kommer närmare inpå.

Ny cirkulation på Östra Hamnvägen

Nu har vi i Varbergs kommun påbörjat arbetet med att göra en cirkulationsplats på Getterövägen för att underlätta trafik till framtida Farehamnen och Västerport.

Cirkulation Getterövägen

Publicerad den:

Senast Ändrad: