Skiss över perrongen på framtida stationen med ett konstverk monterat på västra väggen. Illustration: 10A

Ett skimrande hav kommer att möta passagerarna när de anländer till Varbergs framtida station. Illustration: 10A

Kom och prata stationsområdet med oss

En arbetsintensiv höst med massa betong väntar i projektet. Lär dig mer om stationsområdet och andra projekt i Brunnsparken den 16 september på vårt event Kom och prata - vårt framtida Varberg.

På gång under hösten

Betong och bropelare till två broar

Både i norra tråget och vid stationen är det full rulle på betongarbetena. Nu återstår endast ett fåtal gjutningar tills hela tråget är färdiggjutet. I den norra änden har järnvägsarbetena kommit igång så smått, bland annat med montage av kontaktledningsstolpar och kontaktledningsbryggor. Man fortsätter att återfylla och dra upp spont på utsidan av trågväggarna. Pelarna till bilbron som ska gå över tråget är gjutna och snart följer även pelare till gång- och cykelbron. Under hösten påbörjas arbetena med plattformarna till den nya stationen, spännande!

Snart färdig betongtunnel vid stationen

En första del av betongtunneln är nu helt färdiggjuten med bottenplatta, väggar och valv. Även inslagsvalvet som ska koppla samman betongtunneln med bergtunneln är gjutet på plats i bergtunnelmynningen. Ett fåtal delar återstår att gjuta färdigt innan vi har en komplett 300 meter lång betongtunnel och andra arbeten kan ta vid.

Mycket aktivitet under mark

I spårtunneln arbetas det för fullt med efterinjektering, montage av dräneringsmattor och sprutning av brandtålig betong utanpå dessa. I tunnelns tak monteras kontaktledningsfundament. I servicetunneln pågår markarbeten, bland annat i form av rörläggning och uppfyllnad med grus parallellt med installationsarbetena som drog igång i augusti.

Betongtunnel och bergkross i söder

Längst upp i norr vid den nya godsbangården monteras bullerplank och i söder i Breared pågår arbeten med den lilla betongtunneldel som ska ansluta till bergtunneln. Krossverksamheten i Breared kommer att pågå en bit in i december och beräknas sedan vara helt klar.

Ses vid den 16 september?

Kom och träffa oss som bygger och planerar framtidens Varberg den 16 september kl. 10-14 i Brunnsparken i Varberg!

Vi kommer att berätta mer om det nya stationsområdet och andra projekt som Gamla spåret, Väröbacka station och stationsområde, vattentornet Våga och Varbergs bostads nya lägenheter. Du får också koll på var vi bygger nya förskolor och skolor och annan kommunal service de närmaste åren.

Både i tälten och från scenen får du tips om bygglov, trädgård, parkering, landsbygdschecken, smartare energianvändning och hur du minskar ditt avfall.

Hoppas att vi ses!

Mer om evenemanget:

Kom och prata - vårt framtida Varberg

Konst uppåt väggarna

Ett skimrande hav med Västerhavets ljus och skiftningar ska pryda perrongväggen på västra sidan av tråget. Konstnären heter Juri Markkula och har tidigare gjort gestaltningar i Citybanan i Stockholm. Konstverket i sträckmetall kommer att tillverkas i Tyskland, sedan målas med effektfärg och monteras på plats i tråget nästa år. Läs mer om konstverket på Trafikverkets webbplats:

Konst på trågväggen i framtida stationen - www.trafikverket.se Länk till annan webbplats.

Beställare av konsten är Trafikverket och Jernhusen i samverkan med Varbergs kommun och Statens konstråd.

Publicerad den:

Senast Ändrad: