Sista sprängningarna på söder

Sakta men säkert närmar vi oss en färdig bergtunnel på söder i centrum. Nu ser vi snart ljuset i tunneln!

Sista biten i bergtunneln

Vi är säkert många som väntar på genomslaget i bergtunneln. Det är nu cirka 130 meter kvar att spränga ut och det sprängs söderifrån och norrifrån längs Falkenbergsgatan. På grund av den stora vatteninträngningen i berget behöver man spränga försiktigt och det krävs mycket arbete för att täta berget med cement och dränmattor. Vi riktar ett stort tack till boende i området för ert tålamod, snart ser vi ljuset i tunneln.

Följ bygget av Varbergstunneln!

Berget i Varbergs centrum

Inne i tunneln görs också flera andra jobb. Till exempel ska över 1000 stycken konsoler fästas i tunnelns tak för att kunna hålla kontaktledningsskenor framöver. Dessa arbeten innebär en hel del borrande som kan höras för dig som bor över tunnelns sträckning.

Förberedelser i stationsområdet

I nästa vecka kommer en borrvagn att göra geotekniska undersökningar i höjd med Baggens gränd. Det handlar om förberedelser för kommande ledningsomläggningar, som ska genomföras i området.

Precis norr om dagens stationshus pågår förberedelser för att gjuta det första takvalvet för betongtunneln. En stor ställning har byggts upp för att bära själva gjutformen till taket. Ta gärna en promenad över gångbron vid stationen för att titta på arbetena!

I arbetsområdet för norra tråget används nu flera lyftkranar för att underlätta lyft av material ner i arbetsgroparna. Det kan handla om till exempel byggställningar, formar och armering.

Cement i dagsljus

I veckan upptäcktes att cementinjektering har sipprat upp genom berget från tunnelbygget till en tomt i korsningen Falkenbergsgatan/Danska vägen. Trafikverket kommer att åtgärda problemet. Du kan läsa mer om händelsen via nyheten i Varbergs tidning.

Inget påsklov i projektet

Under påskhelgen var tågtrafiken avstängd och det jobbades intensivt på flera håll i projektet. En ny mast för radiokommunikation restes vid den nya godsbangården i norr. Utöver detta utfördes till exempel installation av komponenter för järnvägssystemet, spårriktning av tidigare lagda spår och markprovtagningar i spårområdet inför rivning av den gamla järnvägsanläggningen.

Så får du kontakt med projektet

Om du har frågor eller vill komma med en synpunkt till projekt Varbergstunneln kan du alltid kontakta Trafikverkets kontaktcenter, som har öppet dygnet runt.

Telefon: 0771-921 921

E-post: varbergstunneln@trafikverket.se

Vill du veta mer?

Följ projektet på:
trafikverket.se/varbergstunneln Länk till annan webbplats.
varberg.se/varbergstunneln

Implenias instagram: https://www.instagram.com/implenia_varbergstunneln/ Länk till annan webbplats.

Läs om vad som händer i det växande Varberg: varberg.se/varbergvaxer

Publicerad den:

Senast Ändrad: