Vatten, sten, jord och sand

Ja, temat för detta nyhetsbrev är just det. Lär dig mer om grundvatten, geologi och hur vi täckt Lassabackadeponin i detta nyhetsbrev.

Trafikverket svarar om vatteninläckage

På insändarsidorna i lokalmedia har vi noterat frågor om vatteninläckage i tunneln och hur det påverkar grundvattennivån och bergvärmeanläggningar. Trafikverket svarar så här:

Långt innan projekt Varbergstunneln fysiskt påbörjades gjordes utförliga mätningar för att bedöma påverkan på kringliggande miljö, bebyggelse och natur. Under byggskedet har dessa, och senare mätningar, följts upp av experter inom flertalet områden (grundvatten, naturmiljö, geoteknik med flera).

Mätningarna som har gjorts i byggskedet visar att grundvattennivån har sjunkit i vissa områden, vilket medför att bergvärmeanläggningar kan komma att påverkas. För den eventuella effektminskningen som detta innebär kommer ägaren att få ersättning. Några skadliga sättningar på byggnader kommer inte att ske.

I bergtunnlarna pågår löpande extra tätningsinsatser och mätningar av grundvattennivån utförs kontinuerligt. Fler kontrollpunkter är på gång genom att en borrigg borrar nya bergbrunnar längs med bergtunnelns sträckning. Arbetet med borrning pågår bara dagtid på vardagar och påverkar inte energibrunnar i närheten.

Utredningar som stöder Trafikverkets bedömningar kommer att ligga till grund för den ansökan om villkorsändring som ska lämnas till mark- och miljödomstolen. Mark- och miljödomstolen kommer sedan att pröva och ta beslut i ärendet.

Lär dig mer om geologin i tunneln!

Den 21 februari finns det en chans för dig att få koll på geologin i berget under Varberg i en föreläsning på Kulturhuset Komedianten. Hans Hargelius och Glenn Patriksson från Trafikverket informerar och svarar på frågor om de ingenjörsgeologiska förhållandena vid bygget av Varbergstunneln.

Föreläsningen är gratis och arrangeras i samarbete med Hallands Geologiklubb. Länk till annan webbplats.

Anmäl dig på Kulturhuset Komediantens webbplats:

Informationskväll om Varbergstunneln - 21/2 | Kulturhuset Komedianten Länk till annan webbplats.

Jord och sand bildar kulligt landskap

Själva täckningen av Lassabackadeponin går mot sitt slut. Totalt har 470 000 kubikmeter jord och sand använts från projekt Varbergstunneln för att täcka den gamla soptippen! Det motsvarar 78% av Aviici Arenas volym i Stockholm!

Nu väntar det spännande arbetet med planteringar, betesmarker, Prins Julians lekplats och fågeltornet Kärven - allt som bidrar till att området blir ett nytt fint utflyktsmål!

Lassabackadeponin

Så får du kontakt med projektet

Om du har frågor eller vill komma med en synpunkt till projekt Varbergstunneln kan du alltid kontakta Trafikverkets kontaktcenter, som har öppet dygnet runt även i sommar.

Telefon: 0771-921 921

E-post: varbergstunneln@trafikverket.se

Vill du veta mer?

Följ projektet på:
trafikverket.se/varbergstunneln Länk till annan webbplats.
varberg.se/varbergstunneln

Implenias instagram: https://www.instagram.com/implenia_varbergstunneln/ Länk till annan webbplats.

Läs om vad som händer i det växande Varberg: varberg.se/varbergvaxer

Publicerad den:

Senast Ändrad: