Tunga lyft och tågstopp

Förberedelserna för att bygga betongtunneln vid stationen är i full gång samtidigt som spårnära arbeten görs under tågstopp helgen vecka 45.

Tunga lyft vid stationen

Det pågår en hel del tunga lyft vid stationen nu för att få ner material till den betongtunnel som ska byggas i schaktet utanför stationsbyggnaden. Under lyften stängs gångbron över schaktet av för gångtrafikanter under en kort stund av säkerhetsskäl. Lyften är anpassade för att inte störa i rusningstrafik.

Tågstopp vecka 45

Projekt Varbergstunneln genomför spårnära arbeten under helgen vecka 45 och tågtrafiken är därför inställd. Arbeten kan innebära visst buller och arbetsplatserna kommer att belysas nattetid. Om du ska ut och resa denna helg, så finns ersättningsbussar från Magasinsgatan.

Hallandstrafiken - Trafikinformation Länk till annan webbplats.

Ändrad trafikföring

Den 26 oktober till 2 november stängs Norra vägen norr om bussterminalen av för biltrafik på grund av asfalteringsarbete och vattenarbeten. Följ skyltar för framkomlig väg i området.

Samråd för vattenverksamhet

Trafikverket har sedan tidigare tillstånd enligt 11 kapitlet i miljöbalken att leda bort grundvatten som läcker in i tunneln under byggskedet och driftskedet. Ett stort arbete har lagts ned för att täta berget i tunneln men Trafikverket gör bedömningen att det inte kommer gå att täta i den omfattning som omfattas i gällande tillstånd för driftskedet. Därför tar man nu fram ett underlag för att ansöka om ett högre inläckage för bergtunnlarna. Fram till den 31 oktober hålls samråd för berörda fastighetsägare, som blivit inbjudna per post. Representanter för Trafikverket kommer att finnas på plats på Komedianten den 19, 20 och 25 oktober för att svara på frågor relaterat till detta samråd.

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg–Hamra - www.trafikverket.se Länk till annan webbplats.

Ny totalkostnad för projektet

Trafikverket meddelade i förra veckan att kostnaden för projekt Varbergstunneln justeras till totalt 7,8 miljarder kronor från tidigare 6,9 miljarder kronor. Det är en förändring på 900 miljoner kronor i 2021 års prisnivå. Anledningarna är ökade priser i omvärlden men också fortsatta geotekniska svårigheter samt målet att öppna för trafik på det nya dubbelspåret i december 2024.

Varbergs kommun medfinansierar projektet med en fast summa på 391 miljoner kronor och drabbas inte av extra kostnader i och med denna fördyring.

Ny totalkostnad för projektet - www.trafikverket.se Länk till annan webbplats.

Träffa Trafikverket på ByggRöra i Centrum

Den 15 november är du som fastighetsägare eller verksam företagare i centrum inbjuden till ett nytt ByggRöra i Centrum-möte. Representanter från Trafikverket deltar och informerar om projekt Varbergstunneln. Projektledare och trafikplanerare från kommunen berättar om det kommande stationsområdet och dess anslutningar till omkringliggande gator. Du träffar också leverantörer till projekt Varbergstunneln och får senaste nytt om Västerport. Välkommen med din anmälan via länken nedan.

ByggRöra i centrum - Näringsliv Varberg Länk till annan webbplats.

Tack för senast!

Sist, men inte minst, stort tack till er som besökte kommunens tält under Öppen arbetsplats i Breared den 25 september. Det var trevligt att träffa er och svara på era frågor om stationsområdet och hur vi utreder användningen av spårområdet när tågen flyttar ner i tunneln.

Publicerad den:

Senast Ändrad: