Sprängningar och brunnar

Nästa vecka påbörjas sprängningar i området norr om stationen och i Brunnsparken ska projektet ha lite extra koll på grundvattnet.

Vad händer i de olika arbetsområdena?

Godsbangården

I norr pågår förberedande arbeten inför bygget av tre nya spår öster om godsbangården. Dessa spår tas i trafik december 2024. Det pågår också förberedelser för spåret som leder in på Viskadalsbanan, som öppnar för trafik i augusti.

Tråget och betongtunnel i norr

Hela sträckan är färdigspontad, det viss säga har en stödkant. I höjd med Vagabond fortsätter gjutning av trågets botten och väggar. Närmare stationen påbörjas ovanjordsprängningar vecka 10 för att spränga ut för nya stationen och betongtunneln. I övriga delar fokuserar man på grundläggnings- och schaktningsarbeten.

Service- och bergtunneln

57% av den totala sträckan färdigsprängd var färdigsprängd i förra veckan.
Från söder hade man då sprängt klart 925 meter i tågtunneln och 1070 meter i servicetunneln. Från norr hade man sprängt 503 meter i tågtunneln och 595 meter i servicetunneln. Det återstod cirka 1 060 meter mellan norra och södra servicetunnelns fronter. Här ska man mötas på mitten om ungefär ett år!

Breared

I Breared fortsätter betongarbeten för tunnel och tråg utanför bergtunnelns södra mynning. Inslagsvalvet till tågtunneln gjöts under en 25-timmarsgjutning i februari. Inom ett par veckor kan formen plockas bort.

Vareborg

Vid Vareborg har arbeten med ovanjordsprängningar påbörjats, för att göra plats för ny vägsträckning och järnvägsbro. Omkring 9000 kubikmeter berg ska sprängas bort i området den kommande månaden. Den nya vägsträckningen öppnar först i december 2024.

Brunnar i Brunnsparken

Trafikverket behöver göra mätningar av grundvattennivån i höjd med Brunnsparken för att säkra att inte grundvattennivån sjunker för lågt i samband med tunnelarbetena. Brunnar kommer därför att installeras i parken och de behöver vara på plats under en längre tid.

Varbergs Teater undersöks

Det har upptäckts sprickbildning i fasaden på Varbergs Teater. Vi har kontakt med Trafikverket, som ska göra en besiktning för att utreda om skadorna har uppstått till följd av sprängningarna för tunneln. Vi kommer också ta in en oberoende konstruktör, som får göra en besiktning av skadorna. Det kommer att ta några veckor innan vi vet vad besiktningarna visar och därmed vilka åtgärder som behöver vidtas.

Varbergs Teater är en viktig fastighet för kommunen och en kulturminnesmärkt byggnad. Sedan tidigare har vi planerat en renovering av fasad och fönster med start förhoppningsvis under 2023, men avvaktar nu rapporten innan vi tar ställning till hur vi går vidare.

Näten på fasaden sitter uppe för att undvika att puts ska falla ner på gatan. Dessa kommer tas bort vid renoveringen av fasaden.

21000 lastbilslass med massor, vart tar de vägen?

Halvvägs in i bygget av tunneln har 600 000 ton utsprängda bergmassor transporterats ut! Bergmassorna körs till två olika platser i Varberg: hamnen och Varbergstunnelns arbetsområde i Breared. Bergmassorna krossas till olika storlekar, för att sedan återanvändas till byggnationen av Varbergstunneln.

Bergmassorna används inom projektet till bland annat följande:

  • byggvägar
  • upplagsytor
  • fyllnadsmaterial där marken är instabil
  • bädd under betongtråget
  • förstärkningslager till järnvägen.
  • bullervallar med gabioner som fyllts med sprängsten.

Att återanvända bergmaterialet inom projektet ger stora vinningar främst ur miljösynpunkt. Genom att använda det egna materialet behöver man inte frakta bort eller köpa in berg utifrån. Det sparar in på transporter, vilket i sin tur minskar påverkan på trafiken, buller och koldioxidutsläpp i centrum.

En stor del av massorna tas även emot av oss i kommunen till utbyggnaden av Varbergs nya industrihamn, Farehamnen.

I framtiden, när tågen susar fram på dubbelspåret genom Varberg, känns det extra bra att veta att en stor del av projektet grundlagts med lokalproducerade bergmassor från Varbergstunneln!

Tunneln – ett komplext bygge som pågår dygnet runt - Trafikverket Länk till annan webbplats.

Projekt Farehamnen

Vill du veta mer?

Följ projektet på:
trafikverket.se/varbergstunneln Länk till annan webbplats.
varberg.se/varbergstunneln

Implenias instagram: https://www.instagram.com/implenia_varbergstunneln/ Länk till annan webbplats.

Läs om vad som händer i det växande Varberg: varberg.se/varbergvaxer

Publicerad den:

Senast Ändrad: