Första förstudien i gång

Karta som visar det område som förstudien gäller.

Det blå på kartan visar området förstudien ska utreda.

Nu har vi påbörjat den första förstudien i projekt Gamla spåret. Studien ska utreda förutsättningarna för igenfyllnaden och gestaltningen av Hästhagaberget – och en hel del mer.

Idéstudien för Gamla spåret godkändes av kommunfullmäktige tidigare i år. Nu är det dags för nästa fas i projektet: att undersöka nödvändiga förutsättningar för sträckans olika områden. Tidigare i veckan gav kommunstyrelsens arbetsutskott klartecken för förstudie nummer 1.

Cykelvägen utreds senare

Sträckan för Gamla spåret är som bekant indelad i fem olika delområden. I förstudierna kommer vi inte att följa denna indelning helt och hållet. Därför är till exempel inte cykelvägen längs med den äldre banvallen med i denna studie. Delområdena finns för att beskriva sträckans olika karaktär. Nu handlar det om utförande och vi behöver vara praktiska i arbetet framåt. Skulle vi börja med ett enskilt delområde och göra klart det, säg området Engelska parken/Platsarna, skulle vi till exempel få en cykelväg som slutar mitt i Danielsdal...

Trafikverket fyller igen

Det är Trafikverket som ska utföra och bekosta igenfyllnaden av bergskärningen i Hästhagaberget. För att de ska kunna påbörja arbetet behöver de veta hur vi tänker när det gäller återplanteringar, ytskikt, ledningsdragningar med mera.

Vad som ska utredas

I denna första förstudie ingår att:

  • Ta fram förutsättningar för att göra Hästhagaberget till ett kommunalt naturreservat.
  • Utreda igenfyllnaden av bergskärningen: hur den ska anpassas till naturen runt omkring och hur den ska gestaltas. Bland annat ta fram förslag på växtval och markmaterial.
  • Undersöka hur tillgängligheten kan bli bättre och hur entréerna in i området kan förstärkas.
  • Se hur vi kan lyfta fram kulturhistoriska platser i området.
  • Undersöka hur ekosystemtjänsterna i området kan stärkas.
  • Planera för kommande ledningsnedläggningar tillsammans med Vivab och Veab.
  • Utreda om stenläggningen runt brofästet på bron över Sanatorievägen kan vara kvar.
  • Dessutom: Utreda hur marken kan gestaltas efter borttagandet av banvallen längs Kurtinen.

Klar i sommar

Förstudien för Hästhagaberget med omnejd ska vara färdig i sommar. I vårt uppdrag ligger också att kostnadsberäkna de olika åtgärderna.

Nästa förstudie inleds efter sommaren och kommer behandla området kring Engelska parken/Platsarna, Östra Hamnvägens förlängning, Banmästarstugan , gång- och cykelstråket fram till Ringvägen samt områden och kopplingar runt stråket.

Bästa hälsningar,

Jenny Rydén, projektledare

Publicerad den:

Senast Ändrad: