Glad Påsk!

En ensam blå vårblomma med fem kronblad växer vid en gammal husgrund.

En vår-kämpe vid Banmästarstugans grund får symbolisera den kommande påskhelgen.

Den 31 mars avslutades remisstiden för idéstudien.
Nu börjar vi sammanställa och gå igenom alla synpunkter som kommit in.

Idéstudien har varit ute på remiss sedan den 13 december och vi har fått in synpunkter från ett 50-tal privatpersoner (tack!).
Vi har också tagit emot remissvar från kommunala förvaltningar och bolag, samt föreningar som till exempel Cykelfrämjandet och Hembygdsföreningen Gamla Varberg.

En första titt

Vad har vi då sett vid en första genomläsning?
Många är positiva till grundtankarna i idéstudien, vilket känns väldigt bra!

Privatpersoner i Apelviken samt i centrum (i Apelviken även verksamhetsutövare) är kritiska till de föreslagna trafiklösningarna.

Hembygdsföreningen Gamla Varberg är positiva till bevarandet av kulturhistoriska värden i centrum, som de två broarna, men kritiska till en framtida bebyggelse på Apelvikens ängar.

Byggnadsnämnden förespråkar (bland annat) att Banmästarstugan bevaras.

Hamn- och gatunämnden betonar att det bör framgå i idéstudien att denna är en inspiration och inriktning, men att det är möjligt att göra andra val om fortsatta utredningar kommer fram till att andra lösningar är mer fördelaktiga.

Detta är som sagt bara en kort, kort första glimt! En mer utförlig sammanfattning kommer publiceras på hemsidan när vi är klara.

Efter sommaren

Gensvaret under remisstiden har till och med varit större än vi vågade hoppas. För att kunna behandla alla förslag och synpunkter har vi därför skjutit fram processen något. Det betyder att idéstudien inte kommer upp för beslut i kommunfullmäktige förrän efter sommaren.

Processen framåt det närmaste halvåret ser i korthet ut så här:

  • Alla synpunkter sammanställs.
  • Sammanställningarna gås igenom i projektgruppen.
  • Sammanställningen presenteras för politiken (kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU)
  • Beslut om justeringar och ändringar.
  • Den reviderade idéstudien går upp till politiskt beslut i KSAU, därefter kommunstyrelsen och till sist i kommunfullmäktige.

Lång process

Utvecklingen av gamla spåret är en lång process och vi är fortfarande i ett mycket tidigt skede. När idéstudien är antagen, börjar arbetet med att ta fram en förstudie för den första etappen: Platsarna och Engelska parken. Förstudien kommer att sätta ramarna för det fortsatta arbetet.

Därefter är det dags att ta fram en ny detaljplan för området för första etappen, vilket bland annat innebär ett omfattande utredningsarbete. När väl ett planförslag är färdigt, ska det förslaget ut på både samråd och granskning där länsstyrelsen är en tung remissinstans. Det blir då också nya tillfällen för alla att lämna synpunkter.

Till sist vill vi som arbetar i projekt Gamla spåret önska er alla en riktigt Glad Påsk!

Bästa hälsningar,
Jenny Rydén, projektledare Gamla spåret

Publicerad den:

Senast Ändrad: