Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.

Västerport: Domstolen har hållit förhandling i Varberg

Två män och fem kvinnor i vinterkläder står i en halvcirkel framför Campus i hamnen. Två av dem pratar med varandra och flera av dem har papper och/eller anteckningsblock i händerna.

Samling utanför Campus. Rättens ordförande Rickard Forsgren samtalar med kommunjurist Lisa Holmdahl Pedersen i mitten av klungan. Till höger projektledare Maria Hagelberg och stadsarkitekt Maria Söderlund, till vänster domstolens övriga ledamöter.

Tisdagen den 8 mars kom Mark-och miljödomstolen till Varberg och höll förhandling om Västerports detaljplan för etapp 1. Eller "sammanträde med syn" som det heter på juristspråk.

Domstolens ledamöter och de två parterna (Varbergs kommun samt Hembygdsföreningen Gamla Varberg) samlades utanför Campus. Efter att rättens ordförande förklarat hur förhandlingen skulle gå till, fick båda parter inleda med att berätta vad de yrkade.

I korthet så yrkar hembygdsföreningen att kommunens beslut om att anta detaljplanen ska upphävas. Kommunen yrkar å sin sida att föreningens överklagan avslås och att kommunfullmäktiges beslut fastställs.

Därefter följde en lång rundvandring både till fots och med bil. Under tre och en halv timme besökte domstolens ledamöter, tillsmmans med parterna och en handfull åskådare: planområdet, innerhamnen, p-huset Brigges tak, kyrkoruinen i Getakärr, Varbergs torg, Eskilsgatan, Magasinsgatan, Fästningen och Getterön.

Eftersom överklagan handlar om den nya stadsdelens påverkan på den intilliggande kulturmiljön gjordes denna grundliga tur för att domstolen skulle kunna bilda sig en uppfattning om platsen och dess förutsättningar. Under tiden studerade ledamöterna kartor, vypunkter och visualiseringar samt ställde frågor.

Dom i målet beräknas komma om cirka två månader.

publicerad:

Senast Ändrad: