Sök

Internationellt Fredsforum Varberg

Arkivfoto på flickor med skyltar på bröstet som bildar ordet FRED.

Foto: Folkörelsernas arkiv i norra Halland.

Internationellt Fredsforum Varberg - tre dagars samtal om fred - är en helt ny mötesplats för utbyte av tankar, erfarenheter och kunskap om fred. Forumet är en del av VARBERG CALLING for Peace när hela Varberg firar minnet av Den Allmänna Fredskongressen som ägde rum i staden 1915.

Den 23-25 oktober var tre intensiva dagar på Varbergs Teater och Kulturhuset Komedianten med föreläsningar, samtal, diskussioner och paneldebatterPDF (pdf, 2.5 MB) av och med en rad framstående personer och organisationer. Konst och kultur stod också på programmet och på invigningen tog Cirkus Cirkör plats på scenen.

På Varbergs kommuns YouTube-kanal kan du ta del av de filmade seminarierna.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fredspristagare invigningstalar

Invigningstalade gjorde Leymah Gbowee, fredsaktivist och medborgarrättskämpe från Liberia som 2011 tilldelades Nobels fredspris. Fredag den 23 oktober inleddes Internationellt Fredsforum Varberg med programpunkter som handlade om Syrien och Islamiska Staten, fredsprocesser, religiösa konflikter och minoriteters situation i Burma/Myanmar samt kvinnornas samtal med talibaner i Afghanistan. Bland inbjudna gäster märktes bland andra Lars Ohly och Allan Widman som deltog i seminariet "Svensk vapenexport till diktaturer".
Lördagen fortsatte med samtal om konflikthärdar längre bort och i vår närhet. Vad händer egentligen i Mali? Ukraina? Orsaken till morgondagens konflikter debatterades i seminariet "I ojämlikhetens pris".

 

Kvinnors roll i fredsarbete

FN fyller 70 år i år och det firade forumet med en festlig ceremoni. Söndag 25 oktober ordnade Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet ett seminarium med rubriken Women ́s power to stop war, med fokus på kvinnor och arbetet för att öka kvinnors makt i fredsarbetet samt på vikten av det civila samhällets roll för konflikthantering och för återuppbyggnad. Tre kvinnliga ledare från Nigeria, Camerun och DR Kongo stod på talarlistan för att bland annat diskutera de tre R som den rådande svenska feministiska utrikespolitiken vilar på; representation, resurser och respekt. Vad innebär det? Söndagen innehöll också personliga berättelser från DR Kongo samt ett interreligiöst samtal med ledare från olika trosinriktningar, följt av en workshop som arrangeras av Tillsammans för Sverige, ett interreligiöst projekt för unga.

 

Arrangör och samarbetsparter

Varbergs Kommun arrangerade och programlade Internationellt Fredsforum Varberg i samarbete med Svenska Freds- och skiljedomsföreningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Svenska FN-förbundet, IKFF Internationellalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Kvinnoförbundet för Fred och Frihetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Svenska kyrkanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Sveriges kristna rådlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Interreligiösa centret Göteborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Studieförbunden i samverkan, Svenska Afghanistankommitténlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Varberg Energilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
En initierande och drivande kraft i hela projektet är regionens egen teater, Teater Hallandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Evenemanget genomfördes med stöd av Sparbanksstiftelsen Varberglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och övriga samarbetspartners är Region Hallandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Campus Varberglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Marknad Varberglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Hallandstrafikenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Hallands Nyheterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Globala studier vid Göteborgs universitetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Här finns samtliga samarbetsparter listade.

 

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Projektledare

Hellen Smitterberg

0721-57 98 17

hellen.smitterberg@varberg.se

ikon

Självservice & blanketter