Sök

Historik

Logen 3560 Edenberga framtid av IOGT-NTO i Edenberga, troligen 1915.

Foto: Nykterhetsfolkets Länsarkiv, Folkrörelsernas arkiv i norra Halland.

År 1915 hölls en fredskongress i Rosenfredsskolan som gav eko över världen.

Över 300 delegater från fler än 200 organisationer deltog, bland andra fredsrörelsen, arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen, kvinnorörelsen, ungdomsorganisationer och kyrkan. Kongressen diskuterade strategier för hållbart fredsarbete och formulerade tio resolutioner för att nå en bestående världsfred. Detta Varbergsmanifest skickades till världens regeringar och fick stor spridning och uppmärksamhet.

 

I en av de tio resolutionerna föreslås att man skapar ett världsparlament där konflikter nationer emellan ska lösas utan krig och vapen. Tre år senare, i Washington januari 1918, talar president Woodrow Wilson inför kongressen och formulerar fjorton doktriner som grund för en kommande fredsprocess. Likheten med resolutionerna från fredskongressen i Varberg är påfallande. Efter freden i Versailles 1920 skapas ett världsparlament i och med Nationernas Förbund, som också blir FNs föregångare.

 

Som en del av VARBERG CALLING for Peace har människor i Varberg genom olika former av dialog och workshops bidragit med sina egna personliga fredsbudskap och tankar om fred. Detta har samlats ihop och lämnats till deltagare på ett fredsläger (organiserat av Svenska Freds, PeaceWorks och VARBERG CALLING for Peace) med ungdomar från Varberg, Sverige och världen. Dessa ungdomar bearbetade och
tolkade materialet under ett veckolångt läger i juni på Rosenfredsskolan i
Varberg, alltså samma plats där 1915 års resolutioner skrevs, och resultatet kan du läsa på den här länken. 2015 års resolutioner kommer att bearbetas ytterligare under återstoden av året.

 

hemsidan för Hallands kulturhistoriska museumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om fredskongressen 1915 och också ladda ner arkivmaterial - bilder och dokument - som kommer från Folkrörelsernas arkiv i norra Halland.

 

Teater Halland och CAL-Förlaget i Varberg har gett ut boken FRED om kongressen 1915.

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

ikon

Självservice & blanketter