Sök

Boken om 1915 års fredskongress

Som en del av VARBERG CALLING har det skrivits en bok om kongressen på Rosenfredsskolan.

Bokprojektet är en non-profit-satsning och utgivare är Teater Halland i samarbete med CAL-Förlaget i Varberg. Boken handlar om Fredskongressen i Varberg 1915, fredsrörelserna i världen men vill också ge perspektiv på hur vi kan tänka idag.


Författare av boken är:

Henrik Berggren

Författare/historiker, tidigare ledarskribent på Dagens Nyheter. Han kommer att skriva utifrån kongressens protokoll 1915 och på ett lättfattligt och inspirerande vis berätta vad som faktiskt hände under kongressen 1915. Vilka var där, vad tänkte de och vad sa de?


Ove Bring

Professor emeritus i folkrätt, Försvarshögskolan och Stockholms universitet. Tidigare folkrättsrådgivare på UD. Han kommer att skriva om de tio Varbergsresolutionerna från kongressen 1915 och om Wilsons 14 punkter i den så kallade Wilsondoktrinen som blev utgångspunkt för Versaille-fördraget. Likheter och beröringspunkter.


Stefan Edman

Biolog, författare och journalist med en mängd uppdrag. Bland annat statlig enmansutredare om hållbar konsumtion, 2004–2005. Ledamot av Naturvårdsstyrelsen, ledamot av länsstyrelsen insynsråd i Västra Götaland. Han kommer att skriva om fred och hållbart samhälle.


Anna Ek

Aktiv i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen sedan 2002 och från och med 2007 ordförande för riksorganisationen. Utnämnd av tidningen OmVärlden till en av de tio mest inflytelserika opinionsbildarna i biståndsdebatten tre år i rad. Magisterexamen i mänskliga rättigheter och ytterligare en magisterexamen i statsvetenskap.


Eva Berntsson Melin

Amanuens, museilektor och 1:e arkivarie, 1970-2012, vid Hallands kulturhistoriska museum. Sekreterare i Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen Varbergs Museum samt Hembygdsföreningen Gamla Varberg. Har skrivit ett flertal artiklar i skrifter om hembygd och regionala traditioner samt Varbergs Museums Årsbok.


ikon

Kontakta oss

Kontakt

Maria Ericson

Teater Halland

070-3027290

maria.ericson@teaterhalland.se

ikon

Självservice & blanketter