Sök

Ordbild för podden en annan ART samt studiofoto på personerna bakom podden

En annan ART - En podd från Kulturhuset Komedianten

Varannan onsdag släpps ett nytt avsnitt av En annan ART, en podd som kretsar kring kulturlivet i Varberg

I intervjuer, samtal och essäer får lyssnarna ta del av ämnen som på olika sätt berör kulturlivet i Varbergs kommun. Varje avsnitt leker med frågan: Vilken art är du? Syftet med podden är att skapa gemenskap och nyfikenhet kring kulturfrågor i Varberg.

Podden finns att lyssna på via de vanligaste poddtjänsterna. Det går också bra att lyssna direkt via spelaren nedan.


Avsnitt 8 - Stickningsdrottningen

Miriam Hermansson är inte bara bibliotekarie på Komedianten utan också en hängiven stickningsentusiast vars handarbeten fått mycket uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Hör Miriam berätta om halländsk stickningshistoria från 1600-talet, olika tekniker och värdet av att ägna sig åt handarbete. Den som är sugen på att börja sticka får värdefulla tips. Cecilia Jonasson intervjuar.

Lyssna på avsnitt 8 hos Podbean Länk till annan webbplats.

Textversion av avsnitt 8 Pdf, 227.4 kB. (Pdf, 227.4 kB)


Avsnitt 7 - Välkommen hit!

Språkcaféet är en del av kultur- och fritidsförvaltningens integrationsarbete. Hör Kajsa Åberg, Mawia Hussien och Marianne Castellano tala om hur allt startade, hur det är att delta i ett språkcafé och vikten av att inse att ingen människa kan inkluderas på egen hand.

Lyssna på avsnitt 7 hos Podbean Länk till annan webbplats.

Textversion av avsnitt 7 Pdf, 245.3 kB. (Pdf, 245.3 kB)


Avsnitt 6 - Skulptural dans i Varbergs konsthall

Hur fångar man rörelse i luft och siden? Varifrån kom inspirationen till de storskaliga skulpturer och textila konstverk i organiska former som just nu visas i utställningen “Närmanden” på Varbergs konsthall? Möt modedesignern och konstnären Diana Orving och konsthallens verksamhets-utvecklare Johanna Holmström i ett samtal om utställningen och Dianas konstnärskap.

Lyssna på avsnitt 6 hos Podbean Länk till annan webbplats.

Textversion av avsnitt 6 Pdf, 620.5 kB. (Pdf, 620.5 kB)


Avsnitt 5 - Kampen Pride

Varför vara aktiv i HBTQ-frågor? Vore det inte allra bäst om världen var så jämlik att vi inte behövde gå i Pridetåg? Vem sitter inne med svaren? Dessa och andra frågor diskuteras av Julian och Annica från Varbergs Prideförening Pro Love.

Lyssna på avsnitt 5 hos Podbean Länk till annan webbplats.

Textversion av avsnitt 5 Pdf, 237.8 kB. (Pdf, 237.8 kB)


Avsnitt 4 - Vaffö då då? Kulturens många värden

Vilken roll spelar egentligen kulturen och konsten för människor och samhälle? Hur och varför ska en kommun arbeta med dessa frågor? Med hjälp av personliga berättelser och professionella erfarenheter skissar kommunalråd Christofer Bergenblock och enhetschef för kultur Sofie Brinkmo en bred bild av kulturens och konstens många värden. Från skönhet, upplevelse, självkännedom och kreativitet till demokrati, samhällsutveckling och det öppna samhället. Samtalet ger också en inblick i Varbergs kommuns politiska målområden och arbetet med barns rätt till kultur.

Lyssna på avsnitt 4 hos Podbean Länk till annan webbplats.

Textversion av avsnitt 4 Pdf, 633.2 kB. (Pdf, 633.2 kB)


Avsnitt 3 -Feel bad-litteratur

Varför ska vi läsa mörka berättelser och fruktansvärda böcker? Bibliotekarierna Lillemor Åkerman och Kajsa Åberg från Varbergs stadsbibliotek slår ett slag för litteraturgenren ”Feel bad”/ ”Litteratur Noir”. Lyssnarna får ta del av tips om nyutkomna feel bad-böcker och utmanas att våga sig på det oförutsägbara och obehagliga. Kanske vi lära oss något nytt om världen och oss själva genom att utforska mörka vrår och okända platser?

Lyssna på avsnitt 3 hos Podbean Länk till annan webbplats.

Textversion av avsnitt 3 Pdf, 136 kB. (Pdf, 136 kB)


Avsnitt 2 - Hallifornia dreamin’

Hur kom festivalen Hallifornia till och vad gör den för kulturlivet i Varberg? Möt filosofen och surfaren Erik Ruth och destinationsutvecklare Louise Wallmander från Näringslivs- och destinationskontoret i Varbergs kommun, i ett visionärt samtal om gräsrotsinitiativ, samverkan och samhällsutveckling.

Lyssna på avsnitt 2 hos Podbean Länk till annan webbplats.

Textversion av avsnitt 2 Pdf, 216.5 kB. (Pdf, 216.5 kB)


Avsnitt 1 - Drömmen om Varberg

I det här avsnittet får du lära känna poddteamet och idéerna bakom podden. Hur ser konst- och kulturlivet ut i Varberg idag och vad drömmer vi om att se mer av? Hur är det att komma som nyinflyttad till Varberg? På vilket sätt kan kommunen sägas vara “västkustens kreativa mittpunkt”? Följ med i ett lustfyllt samtal om hur kulturen kan bygga broar och skapa utrymme för spontanitet, möten och skaparglädje.

Samlingsutställningen i Varbergs konsthall som nämns i avsnittet har stängt, men går att ta del av digitalt på konsthallens Instagram Länk till annan webbplats..

Lyssna på avsnitt 1 hos Podbean Länk till annan webbplats.

Textversion av Avsnitt 1 Pdf, 232 kB. (Pdf, 232 kB)

ikon

Kontakta oss

Kontakt En annan ART

E-post: kultur@varberg.se

 

Ansvarig utgivare:
Sofie Brinkmo, enhetschef kultur
sofie.brinkmo@varberg.se

Självservice & blanketter