
Illustration: Treativ
Stränder och badplatser
Badsugen? Här hittar du smått och gott om våra kommunala stränder och badplatser, hur vi sköter strandstädning och vilka regler som regler. Vi tipsar även om Fästningsbadet, bryggor, våra tillgängliga bad och hur du kan bada säkert.
Varbergs kommun har drygt 100 km kustlinje från Björkäng i söder till Stråvalla i norr. Utöver de kommunala badstränderna finns det också många andra stränder, klippor och enskilda små vikar, och dessutom tre stycken insjöbad.
Tänk på att hålla avstånd när du besöker våra stränder och badplatser i sommar!
Hitta badplatser
De kommunala badplatserna ser olika ut och passar olika behov. I kartan över kommunala badplatser hittar du informtion om vad stränderna är utrustade med gällande exempelvis toalett, dusch och parkering.
Två av Varbergs mest populära stränder, Kåsa och Apelviken, kan ha förrädiska strömmar vid blåst. Kolla gärna in:
Tips på hur du badar och simmar säkert.
Fästningsbadet
Fästningsbadet ute på Fästningspiren erbjuder både lugnt solbad samt hopp och lek på djupt vatten. Badet är utrustat med bland annat soldäck, badbrygga och hopptorn. Föräldraansvar råder alltid.
Hundbad
Vid Getteröns 3:e vik, är du välkommen att ta med din hund och bada. Utanför toaletten finns en slang om du vill duscha av din hund. På andra kommunal stränder är hundar inte tillåtna under perioden 1 maj – 31 augusti. Vi har även annan nyttig info till dig som hundägare.
Tillgänglighet
Barnens brygga och femte vik på Gettterön är badplatser med brygga med ramp ned i vattnet. Mer information om dom finns på Tillgänglighet vid våra stränder.
Snorkelled
Under de utplacerade bojarna på första vik på Getterön finns det spännande läsning (pdf, 2.4 MB) under vattnet för den som vill lära sig mer om livet i havet. Snorkelleden är också en möjlighet att visa på vikten av att vi alla är rädda om miljön i havet. För att kunna snorkla krävs att man är simkunnig. De vita bojarna är placerade på grunt vatten medan de röda är placerade på djupare vatten.
Ordningsföreskrifter
På alla kommunala badplatser gäller ordningsföreskrifter. Några grundläggande regler är bland annat:
- bilkörning på strand är ej tillåten
- hundar är inte tillåtna på ständerna under tiden 1 maj – 31 augusti
- ridning är inte tillåten på stränderna under tiden 1 maj – 31 augusti
- camping är inte tillåten på offentlig plats eller på och i anslutning till stränder
- undvik användning av engångsgrillar direkt på gräsmatta eller berg
Allmänna lokala ordningsföreskrifter (pdf, 702 kB)
Rökning undanbedes på våra kommunala badplatser.
Skötsel och strandstädning
Hamn- och gatuförvaltningen ansvarar för skötseln av de kommunala badstränderna. Kommunens Badplatsriktlinje (pdf, 15.3 MB) fungerar som vägledning och planeringsunderlag för vid utveckling och skötsel. Strandstädning och tångrensning görs under perioden 15 maj – 15 september. Följande stränder städas enligt rullande schema:
Barnens badstrand, Lilla Apelviken Kåsa, Apelviken, Södra näs, Björkäng, Bua (Krogsta & Båle) Gamla köpstad (Kagabäcksviken) Träslövsläge, Espevik, Bua (Sanddamm & Videberg), Stråvalla, Getterön (1:a, 4:e & 5:e vik) Lilla Apelviken Kåsa, Kärra Norra, Kärra Södra.
Ett antal av de kommunala badplatserna är utrustade med bryggor och trappor vilka normalt ligger i från 15 maj - 15 september.
Kustkartan
Läs mer om havsstränder och insjöstränder på kustkartan som visar hela Hallands havsbadplatser.
Synpunkter eller felanmälan?
Vi tar gärna emot dina synpunkter. Du kanske har förslag på förbättringar, kritik eller kanske vill visa din uppskattning. Om du vill anmäla ett fel hänvisar vi till vår felanmälan för att kunna ta hand om ärendet så bra som möjligt.
Senast ändrad: