Sök

Elljusspår och motionsspår

I Varbergs kommun finns det ett flertal motionsspår som sköts av kommunen. Spåren är lika trevliga för löprundan som promenaden. Utmed några av spåren finns utegym, som kan komplettera träningen.

Utegym finns i anslutning till motionsslingorna i Påskbergsskogen, i Bua och på Håsten.

De flesta av spåren är belysta. Ljusen tänds upp genom skymningsrelä vilket innebär att de tänds vid olika tidpunkt beroende av årstid och dagsljus. Klockan 23.00 släcks ljusen ner och tänds upp igen vid 05.00 på morgonen under den mörkare årstiden.

Hund ska hållas kopplad i våra motionsspår och ridning är förbjuden. Läs mer i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna.PDF (pdf, 702 kB)

Skötsel och drift

En översyn av belysningen sker två gånger per år. Underhåll på slingorna sker kontinuerligt, bland annat kontrolleras markunderlaget. Ambitionen är att rusta upp spåren i en takt om ett spår årligen. Upprustningen innebär att belysningen byts ut till ett mer energibesparande alternativ (LED-belysning) och att byta ut luftburna ledningar och att se över miljön kring spåren.

Det är hamn- och gatuförvaltningen som ansvarar för utveckling och skötsel av samtliga kommunala elljusspår och motionsspår.

Om spåren

Påskberget            

Påskbergsslingan länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterär 2,5 kilometer lång och har en ganska plan terräng. Här finns också trevliga promenadslingor där inhemska trädslag finns uppskyltade i anslutning till motionsslingan. Utmed spåret hittar du olika stationer med gymredskap.

Breared

Motionsspåret i Brearedlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är cirka 2 kilometer långt och har delvis en kuperad terräng. Motionsspåret är belyst och har en beläggning av grus. Motionsspåret förbinds med Påskbergsslingan genom den befintliga gång- och cykelvägen längs Västkustvägen.  

Tvååker/Höråsen   

Slingan i Tvååker/Höråsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är 1,5 km lång och har en kuperad terräng. Utmed slingan finns en fin utsiktsplats som även lämpar sig för en picknick eller kaffepaus. Även grillplats och vindskydd finns.

Bua

Slingan i Bualänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är 1,5 km lång och har en väldigt plan terräng. Utmed sträckan hittar du både utegym, grillplats och vindskydd.

Håsten                   

Håstensslinganlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är 1 km lång och har en ganska plan terräng. Utmed spåret finns ett utegym. Aktivitetsområde med simhall, ishall, tennishall och fritidsgård ligger i anslutning till motionsspåret.

Veddige

Slingan i Veddigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster består av två delar. Den ena delen har en kuperad terräng och är en av de mer utmanande motions-sträckorna i kommunen, den andra har en lite planare terräng. Hela motionsspåret är 2,5 km.

Skällinge

Slingan i Skällinge länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterär 1,2 km lång och har en mycket utmanande terräng.

Rolfstorp               

Slingan i Rolfstorplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är 1,5 km lång och har en del med en lite planare terräng och en del med en mer kuperad terräng.

Träslövsläge/Knarråsen      

Slingan i Träslövsläge/Knarråsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är 0,9 km lång och har en ganska platt terräng.

Karlberg/Furubergsskogen

Slingan på Karlberg/Furubergsskogen länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterär 1,2 km lång och har en väldigt plan terräng. Motionsslingan är ett bra val för dig som vill ha en enklare terräng på din löprunda eller promenad.

Brunnsberg           

Slingan i Brunnsberg länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterär 1,4 km lång och har en ganska platt terräng. Motionsspåret är inte belyst men under hösten 2020 pågår en upprustning av motionsspåret i Brunnsberglänk till annan webbplats, som innebär att underlaget förbättras och belysning sätts upp.

Länk till en digital översikt över motionsspårenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Åkulla motionsspår

I Åkulla finns ett belyst motionsspår där belysningen sköts av kommunen. Driften av spåret görs av Åkulla skidallians.

Sjöaremossen motionsspår

Sjöaremossens motionsspår är 1,2 km långt och är beläget i anslutning till isbanan. Motionsspåret är belyst och har en beläggning av grus. Belysningen sköts av kultur- och fritidsförvaltningen och spåret av lokala föreningar.

Synpunkter eller felanmälan?

Synpunkter

Vi tar gärna emot dina synpunkter. Du kanske har förslag på förbättringar, kritik eller kanske vill visa din uppskattning.

Felanmälan

Vi hänvisar till vår felanmälan för att kunna ta hand om ärendet så bra som möjligt.

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

varbergdirekt@varberg.se

 

Öppettider
Måndag-onsdag 08.00-17.00
Torsdag 08.00-18.00
Fredag 08.00-16.00

Självservice & blanketter