Sök

Sandupptagning

Ett säkert vårtecken är när sopmaskinerna börjar sopa upp sanden efter vinterns halkbekämpning. Här kan du se i vilken ordning vi sopar gator och gång- och cykelvägar i kommunen.

Sandupptagning

Foto: Mostphotos

Som kommun ansvarar vi för sandupptagningen på de kommunala gatorna och vägarna. Utanför tätorten ansvarar Trafikverket för skötseln på statliga vägar och vägföreningar på enskilda vägar. Vem som är väghållare kan du se i denna kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I år började sandupptagningen i början av mars. Vi hoppas kunna vara klara med jobben i början på juni.

Turordning för gator och vägar i tätorten

Vi börjar sopa de större lederna i tätorten, till exempel Träslövsvägen, Västra Vallgatan och Birger Svenssons väg där kollektivtrafiken går. Sedan börjar vi i de centrala delarna och jobbar oss utåt. De större gatorna körs först och sedan bostadsgatorna.

Som fastighetsägare får du gärna sopa ut gruset i gatan från din trottoar men gör det gärna innan vi kommer med sopmaskinen.

Du kan se vilket område (i de centrala delarna) vi sopar just nu, i en kartalänk till annan webbplats. Nu kör vi område 2.

När vi kört alla områden gör vi på de flesta ställen ännu en insats för att sopa där vi inte kommit åt första gången (vilket exempelvis kan bero på att det stått parkerade bilar på gatan). I vår uppsamlingsrunda använder vi ofta en mindre maskin som kommer åt bättre. Vi räknar med att vara klara med detta i v. 24.

Tvåskift på gång- och cykelbanor

I mitten på mars startar sandupptagningen på gång- och cykelvägar. Dessa vägar körs i tvåskift för att underlätta cykling i kommunen. I centrum prioriterar vi de större pendlingsstråken i första hand, sedan de mindre gång- och cykelvägarna. Turordningen för sandupptagning på gång- och cykelvägarna i kommunens serviceorter är densamma som nämns ovan.

Sandupptagning utanför centrum:

Vi varierar turordningen för sandupptagningen i vägföreningar från år till år. Kommunens entreprenör sköter sandupptagningen i serviceorterna.

Vi har kört i:

Träslövsläge
Tvååker
Tångaberg
Åskloster
Bua
Limabacka
Väröbacka
Derome
Veddige
Kungsäter
Gunnarsjö
Karl-Gustav
Skällinge
Rolfstorp
Hunnestad
Gödestad
Himle
Tofta
Trönninge

Vad händer med sanden?

Vi tar prov på sanden/fliset och om den inte är förorenad används den som fyllnadsmassa i våra byggprojekt. Om fliset är mycket förorenat körs sanden till deponi.

Synpunkter eller felanmälan?

Vi tar gärna emot dina synpunkter. Du kanske har förslag på förbättringar, kritik eller kanske vill visa din uppskattning. Vi hänvisar till vår felanmälan för att kunna ta hand om ärendet så bra som möjligt.

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

varbergdirekt@varberg.se

 

Öppettider
Måndag-onsdag 08.00-17.00
Torsdag 08.00-18.00
Fredag 08.00-16.00

ikon

Självservice & blanketter