varningsikon

2018-05-22 16.24

Eldningsförbud i Varbergs kommun  

Från och med den 23 maj klockan 08:00 råder det eldningsförbud i Varbergs och Falkenbergs kommuner. Det varma vädret har gjort att det är mycket torrt i skog och mark och spridningsrisken vid en eventuell brand är stor. Eldningsförbudet gäller tillsvidare.

Läs mer

Sök

Varberg Sessions

Människor minglar inför föreläsningen på Varbergs sessions

Den 1 februari 2018 är det dags för Varberg Sessions #03 på temat "Att mötas i staden!". Föreläser gör arkitekt Monica von Schmalensee och stadskreatör Katarina Fredrika – två tongivande aktörer när det gäller inkluderande stadsutveckling. Här är föredragen och paneldiskussionen:

Möjligheten att mötas är grundläggande för ett demokratiskt samhälle. Goda offentliga mötesplatser motverkar segregation och främjar social hållbarhet, välbefinnande och folkhälsa. Att skapa platser i staden som tillhör alla är därför en av de viktigaste uppgifterna för de som arbetar med stadsutveckling.

Men hur gör man? En minst sagt angelägen fråga i Varberg där flera stora stadsutvecklingsprojekt ska genomföras – däribland stadsdelen Västerport.
Vi är därför extra stolta över våra föreläsare som båda har stora erfarenheter från just detta område:

Monica von Schmalensee, Arkitekt/Partner White, är handplockad att som enda icke-brittiska representant ingå i det råd som ska hjälpa Londons borgmästare att göra Englands huvudstad mer inkluderande. 2016 utsågs hon till Årets Samhällsbyggare på grund av sitt starka engagemang inom arkitektur, stadsutveckling och hållbarhet. Monica är också en av grundarna till Sweden Green Building Council.

Katarina Fredrika är stadskreatör i Nacka kommun. Som en av initiativtagarna till konceptet Konsten att skapa stad är hon den främsta inspiratören och  drivkraften bakom de nya arbetssätt som präglar hela stadsutvecklingen i Nacka idag. Konsten att skapa stad står för medskapande, konst, kultur, konstnärlig kompetens som resurser för ökad innovationskraft och hållbarhet i stadsutvecklingen.

Dagens moderator är Rudolf Antoni, vice vd på Fastighetsägarna GFR och en av Sveriges drivande röster inom stadsutveckling. Han är bland annat författare till boken "Utveckla din stad - en guide för städer med ambitioner".

Syftet med Varberg Sessions är bland annat att inspirera och visa på möjligheter och alternativ. Att i visionens anda uppmuntra till nytänkande, framåtanda, mod och kunskap – egenskaper som är viktiga för förtroendevalda politiker och tjänstemän när det gäller att planera och skapa framtidens Varberg. Målgrupper för Varberg Sessions #03 är främst politiker och tjänstemän i Varbergs kommun, aktörer i bygg- och fastighetsbranschen i Västsverige samt företagare i Varberg. Vi kommer dessutom i år att erbjuda ett antal biljetter till Campusstudenter och intresserade kommuninvånare.

Varberg Sessions #02

Temat för Varberg Sessions #02 var "Att bygga stad". Året var 2016 och inbjudna förläsare var Göran Cars, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och Emma Jonsteg, vd för Utopia Arkitekter. Inför en fullsatt Nöjeshallen berättade de om sin syn på hur man bygger en stad som är ändamålsenlig, hållbar - och vacker! Mark Isitt, journalist, författare och debattör med stadsplanering och arkitektur som specialområde, var moderator.

Mark Isitt, Jana Nilsson, Ann-Charlotte Stenkil, Håkan Cullberg och Carl Bartler hälsade gästerna välkomna till Varberg Sessions #02.

Mark Isitt, Jana Nilsson, Ann-Charlotte Stenkil, Håkan Cullberg och Carl Bartler hälsade gästerna välkomna till Varberg Sessions #02.

Här kan du titta på hela Varberg Sessions #02 från 2016.

Varberg Sessions #01

Allra första Varberg Sessions gick av stapeln 2015, intiativtagare var arkitekt Håkan Cullberg, dåvarande kreativ ledare för Stadsutecklingsprojeket. Inbjudna talare var före detta kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) och professor Åke E. Andersson som berättade om hur Malmö lyckades med sin förvandling från nedgången industristad till Sveriges förebild när det gäller stadutveckling.

Här kan du titta på ett sammandrag från Varberg Sessions #01 2015.

ikon

Kontakta oss

Kommunikatör

Cecilia Werner

Stadsutvecklingsprojektet

0729-73 28 82

cecilia.werner@varberg.se

ikon

Självservice & blanketter