Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-06-08

Studenten – glädjens dag för både elever och lärare

De ser dagen som ett avslut men även som en början på något nytt. De har fått eleverna i hamn och nu väntar en dag i glädjens tecken.
- Studenten betyder bara lättnad och glädje för mig. Eleverna är verkligen värda att firas idag, säger läraren Sofia Cederberg Jansson.

Andreas Kjell och Sofia Cederberg Jansson.

Andreas Kjell och Sofia Cederberg Jansson.

Det var lyckliga studenter som sprang ut ur Sparbankshallen efter att gymnasiechef Maria Gustafsson förklarat läsåret 2017/2018 för avslutat. I lunchpausen, ett par timmar före det riktiga utspringet, träffar Pedagog Varberg två lärare som idag säger hejdå till varsin klass på Peder Skrivares skola.
- Jag känner mig både nöjd och glad. Jag är stolt över mina elever, de tog sig i mål, säger Sofia Cederberg Jansson, kontaktlärare åt 15EKA.
I tre år har hon undervisat klassen i svenska och religionskunskap och idag är det dags att säga tack och hej. Detsamma gäller för hennes kollega Andreas Kjell, klasslärare åt 15VO, som undervisar i engelska och historia.
- Det händer fantastiskt mycket under tre år. När jag kikar tillbaka i backspegeln så har det verkligen varit en ynnest att få vara med när de växer med uppgifterna. Idag lämnar dem PS som anställningsbara vuxna individer, säger han.

Världens bästa yrke

Andreas Kjell menar att det varit tre långa men givande år för hans del.
- Det har inte alltid varit en dans på rosor, under en period var det mycket lärarbyten vilket inte var optimala arbetsförhållanden varken för mig eller eleverna. Men vi lärde oss mycket längst vägen och det resulterade i något oerhört bra.
- Läraryrket kan vara både upp och ner men det är ändå världens bästa yrke. Mötet med eleverna är det bästa men även ett fint kvitto man får på att man gör något bra när man ser dem lyckas, fortsätter han.

Jubel utbröt när läsåret 2017/2018 förklardes för avklarat.

Jubel utbröt när läsåret 2017/2018 förklardes för avklarat.

För de båda kollegorna är det tredje gången de är kontaktlärare åt en studentklass.
- Precis som Maria Gustafsson sa i sitt avslutningstal så är studenten ett avslut men det är också en början på något nytt, menar Andreas Kjell.
- Ja precis, idag börjar det nya livet. Jag är bara glad och förväntansfull å deras vägnar. Det är verkligen glädjens dag för oss alla idag, säger Sofia Cederberg Jansson.

Ser redan fram emot hösten

Trots att studenterna idag springer ut på sommarlov så dröjer det några dagar innan lärarna kan göra det samma.
- På PS väntar ettorna och tvåorna en vecka till. Det har varit en väldigt intensiv arbetsperiod de senaste veckorna och jag är glad att det har minskat nu, menar Sofia Cederberg Jansson. Jag känner att semestern närmar sig.
Till hösten väntar nya ettor att välkomna, något som de båda ser fram emot.
- Man kan aldrig riktigt luta sig tillbaka och lita på gamla erfarenheter. Det är nya individer och en ny klass som man ska ge de bästa förutsättningar till lärande, menar Andreas Kjell.
- Det ska bli spännande med nya elever, jag ser fram emot hösten. Men först ska jag njuta av studenten och ett långt sommarlov, säger Sofia Cederberg Jansson.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna