Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-06-20

Skolsmedjan – konferens i positiv anda med tillit i fokus

Stolthet, glädje och nya kontakter. Skolsmedjans konferens #afkVarberg18 är över för denna gång och det var nöjda deltagare som lämnade Campus Varberg igår eftermiddag.
- Jag har fått inspiration, positiv energi till hösten och en större tilltro till skolutvecklingen i Sverige, säger Magdalena Mårtensson, lärare på Påskbergsskolan.

Nöjda lärare från Påskbergsskolan.

Nöjda lärare från Påskbergsskolan.

Varberg har, för femte gången, varit värdkommun för en konferens i Skolsmedjans regi. Under två dagar har 100 deltagare, från 21 olika orter i landet, diskuterat skolfrågor, lyssnat på föreläsare och utbytt erfarenheter.
- Det har varit ett givande och ett tagande och jag är väldigt nöjd med upplägget, säger Jessica Gustafsson, lärare på Påskbergsskolan.
Hon är, tillsammans med sina kollegor Magdalena Mårtensson, Caroline Olofsson och Christina ”Tinna” Lindberg, med för första gången.
- Vi har hört mycket gott om Skolsmedjan men inte haft möjlighet att vara med förrän nu. Smedjan blir ett trevligt avslut på läsåret samtidigt som det känns som en nystart inför hösten, menar Caroline Olofsson.

Syftet är att synliggöra och sprida kunskap

Syftet med Skolsmedjan är att möjliggöra möten, dialog och görande på lokal, regional och nationell nivå. Syftet är även att synliggöra och sprida kunskap om strategier för lärande organisation och kollegialt lärande med elevers lärande i fokus.
- Vi har haft många intressanta diskussioner under dessa dagar, det ger mycket att bara få prata om hur de gör i andra kommuner. Dessutom är det alltid kul att lyssna på föreläsare som verkligen brinner för något, man tankar på ny energi här, menar Christina ”Tinna” Lindberg.
Pecha Kucha och höghastighetsträffar var två nya inslag för lärarna från Påskbergsskolan, något som de uppskattade mycket.
- Vi funderar redan på hur vi kan använda oss av det i undervisningen, säger Caroline Olofsson. Sedan har det varit bra föreläsningar och bra diskussioner, ja det har varit en bra mix helt enkelt.

Mingel på Skolmedjans konferens #afkVarberg18.

Mingel på Skolmedjans konferens #afkVarberg18.

Fokuserar på allt det positiva

Enligt lärarna har det bästa varit mötet med andra kollegor, med helt olika professioner. Att träffas, diskutera och ödmjukt dela med sig av goda exempel.
-  Jag har inte hört något negativt alls under dessa dagar. Här råder en positiv anda där vi alla fokuserar på det positiva i skolans värld. Vi har pratat mycket om tillit och jag har fått massor av ny energi inför hösten, säger Magdalena Mårtensson.
När de sammanfattar dagarna så är glädje, stolthet, inspiration, nya idéer och positiva möten några av sakerna som nämns.
- Precis som föreläsaren Hans Abrahamsson sa så är vi fredsambassadörer, vi lärare har ett viktigt uppdrag och det är i skolan allt börjar. Jag känner att det är något stort på gång i skolans värld. Vi delar med oss och har blivit väldigt generösa med det. Vi kan inte sitta inne på våra kammare och hålla vår kunskap för oss själva, vi behöver dela med oss. Skol-Sverige rullar och smedjan är en del i allt det här. Det känns positivt, menar Christina ”Tinna” Lindberg.
De vill alla medskapa på fler konferenser i Skolsmedjans regi och hoppas kunna ta med både rektor och fler kollegor nästa gång.
- Det heter verkligen smedjan av en anledning, här knyts nya kontakter och det är verkligen positivt att skolledningen i Varbergs kommun prioriterar detta. Det händer något när man får möta andra i sin profession, säger Christina ”Tinna” Lindberg.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna