Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2017-06-13

Hallå där! - Skolsmedjan anländer till Varberg

Skolsmedjan verkar för skolutveckling och arrangerar konferenser med syfte att möjliggöra möten, dialog och görande. Nästa vecka är det dags för Varberg att för fjärde gången anordna en knytkonferens. De 130 deltagarna kommer från hela landet och kommer alla att bidra till Bästa möjliga möte för lärande, som även är temat för dagarna.  

Hallå där! Magnus Axelsson, en av fyra smeder i Skolsmedjan och lärare på Lindberg skola.

Vad är det som händer i Varberg nästa vecka?

- På måndag är det dags för Skolsmedjan att arrangera en tvådagars knytkonferens där Varberg är värdkommun. Deltagare från Luleå i norr till Malmö i söder anländer till Varberg för att diskutera skolfrågor, lyssna på föreläsare och utbyta erfarenheter.

Beskriv kortfattat Skolsmedjan och hur det kommer sig att ni arrangerar i Varberg.

-  Skolsmedjan är en ideell organisation som startades hösten 2013 av tre lärare, en rektor och en specialpedagog hemmahörande i Göteborg, Malmö och Varberg. Under åren har vi arrangerat sex konferenser ibland annat Varberg, Malmö, Örebro och Linköping. Nu återvänder vi till Varberg, och hemmaplan, för två av oss. Att vi kan arrangera här igen beror på ett gott samarbete med barn- och utbildningsförvaltningens ledningsgrupp. De tycker att smedjans form och innehåll faller väl in i det Varbergs skolutveckling är centrerat till.

Vår utvecklingschef Maria Wirén ska föreläsa. Lokal anknytning alltså?

- Ja, varje värdkommun erbjuds att presentera det egna skolutvecklingsarbetet på något sätt. En del kommuner väljer formen Pecha Kucha, andra invigningstalare eller föreläsare. Varberg har valt att låta stadens två kommunalråd inviga konferensen och Maria Wirén synliggör pågående processer i Varbergs skolutveckling. Jag tycker, som lärare i Varberg, att det är ett klokt val. Det visar på att vi samarbetar och är stolta över den skola vi har i kommunen.

Till sist, vad förväntar du dig av #afkVarberg17?

- Att det blir två riktigt bra och lärande dagar, att alla de som deltar på ett eller annat sätt kommer att bidra till innehåll och ta med sig inspiration till den egna verksamheten så att svensk skola kan bli ännu bättre. 

Magnus Axelsson, lärare på Lindbergs skola utgör, tillsammans med Viktoria Struxsjö, skola- arbetslivsutvecklare, två av de idag fyra arrangörerna i Skolsmedjan. Johan Risborn och Stefan Fornestedt, hemmahörande i Malmö är de övriga två smederna.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna