Sök

2018-10-08

Hallå där! – Idag är det Vägledningens dag, vad händer i Varbergs kommunala skolor?

Idag är ingen vanlig måndag, det är Vägledningens dag. Runt om i landet kommer elevers framtida val för studier och karriär, drömmar och målbilder att uppmärksammas lite extra. I Varberg pågår planering för fullt, och Pedagog Varberg har tagit pulsen på planerna för hur Vägledningens dag uppmärksammas lokalt på skolorna.

Hallå där, Malin Jacobsson, studie- och yrkesvägledare!

Det är dags igen för Vägledningens dag. Vad har vi på gång i Varbergs kommunala skolor?

- Det kommer att ske olika aktiviteter på de olika skolorna, och uppmärksammas bland annat med att samla in elevers drömmar och önskemål om vart de vill i livet, vad de skulle vilja jobba med. Lärarna involveras genom tips på övningar att arbeta med vägledning i det breda perspektivet, i undervisningen, så att skolämnen konkretiseras ”mot” olika branscher och yrken.
- På någon skola kommer det under lunchen att möjliggöras för elever att göra intressetest, det vill säga ett test som ger olika förslag på yrken vad just du som elev skulle kunna passa att arbeta med.

Är det viktigt att uppmärksamma Vägledningens dag?

- Jag tycker att det är viktigt att uppmärksamma vägledningen alla dagar, men att det är bra att det finns en specifik dag som kan påminna både oss, lärare och elever om vägledningens betydelse.

Vad händer mer läsårsövergripande kring studie- och yrkesvägledning i Varbergs kommunala skolor det här året?

- Under detta läsåret genomgår alla grundskolesyvare en kompetenshöjande insats där två externa och mycket kompetenta aktörer leder oss i ett arbete som kommer att stärka både oss som grupp, och vägledningen i våra skolor. Utbildningen tar exempelvis upp vikten av gemensamt professionsspråk, att begrepp som vi använder är begrepp vi kan och förstår definitionen av. Vi får konkreta metoder för hur vi kan utveckla de individuella samtalen, och vässa dem ett snäpp, och kanske viktigast av allt – vi kartlägger vad vi gör, och ska tillsammans skapa en vägledning 2.0 för elever i de kommunala grundskolorna.
- Vi har ju också återinförandet av den obligatoriska PRAON som kommer att genomföras för åk 8 i år. Till våren har vi dessutom MOA-mässan, vår lokala yrkesmässa, som blir ytterligare ett stöd för studie- och yrkesvägledningen i Varberg.

Vi gör en kort tillbakablick. Upplever du att de processer vi haft igång sedan 2014 via MOA och SKAL med flera, har ökat elevernas valkomptens?

- Jag tänker att det är aningen tidigt att utvärdera effekten än. Detta då de elever som lämnade åk 9 i våras inte hunnit ”igenom” helheten i MOA. Alla de delarna som ingå i MOA, bidrar till en progression och ökad förståelse hos eleverna. Men om vi ser långsiktig effekt, nej det får vi avvakta en lite till med att skriva ut. Vi vet dock att ju tidigare vi startar med studie- och yrkesvägledning, desto mer underbyggt blir valet till gymnasiet vilket leder till att eleverna stannar kvar på den utbildning de valt.

Om du fick drömma och önska något och lägga i ”vägledningslådan”, vad hade det då varit?

- Min dröm är att kunna börja ännu tidigare med studie- och yrkesvägledning. Då hade vi kunna följa upp progressionen bättre och också kunna stärka kvalitetssäkringen av de aktiviteter, samtal och processer vi har.

Viktoria Struxsjö

ikon

Senaste nyheterna