Sök

Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2020-04-01

Första spadtaget för de nya förskolorna

Idag togs det första spadtaget för kommunens två nya förskolor Stenen och Klapperstenen. Förskolorna byggs i Tvååker och på Breared och ska stå klara i maj 2021.
- Det är mäktigt att få vara med från start och nu när bygget har börjat kännas allt mer verkligt, säger Marie Vastersson, rektor för Klapperstenens förskola.

Första spadtaget till Klapperstenens förskola

Första spadtaget till Klapperstenens förskola

De två nya förskolorna, Stenen i Tvååker och Klapperstenen i Breared, kommer att se likadana ut. De byggs båda i massivt trä, de har plats för 160 barn i fyra sektioner och de kommer att vara klara i maj 2021.
- Det blir inflytt i augusti 2021 och det kommer att finnas mycket möjligheter på de nya förskolorna, säger Linda Persson, rektor för Stenens förskola.
De båda rektorerna har erfarenhet från nybyggnationer. Linda Persson var rektor för Vidhöge förskola när den byggdes och startades upp och Marie Vastersson arbetade som ateljerista på Bolmens förskola när den startade.
- Det är skönt att ha erfarenheten med sig. Även om det här är en helt ny förskola med nya förutsättningar så känner jag mig lugn och trygg i arbetet. Det känns både inspirerande och spännande att få vara med om detta igen, menar Linda Persson.

Fokus på förberedelser

De båda rektorerna är glada över att förskolorna byggs parallellt och att de har möjlighet att bolla frågor med varandra under byggets gång.
- Det finns inga förskolor som ser ut på detta sätt i Varberg idag så det är skönt att ha en kollega att diskutera tillsammans med. Förskolorna kommer att se likadana ut och ha liknande organisationer. Därför har vi stor hjälp av varandra och vi har redan börjat diskutera allt ifrån organisation och struktur till färg och form, berättar de.
Något som ligger i fokus för rektorerna är förberedelserna för att få alla, barn, vårdnadshavare och personal, att känna sig trygga i flytten.
- Vi pratar mycket om flytten och jag ser hela tiden till att delge information till personal och vårdnadshavare om jag får till mig något nytt. Jag vill att vi alla ska vara delaktiga och trygga i det här, säger Marie Vastersson.

Marie Vastersson och Linda Persson

Marie Vastersson och Linda Persson

Hälsningsfilm

Då det första spadtaget tas brukar förskolebarn och pedagoger som ska börja på den nya förskolan få möjlighet att vara med. Men på grund av det rådande läget var det ett annorlunda upplägg denna gång. Istället för att vara med på plats så bjöds de in via en hälsningsfilm.
Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande, och Hanna Netterberg (M), ordförande förskole- och grundskoleförvaltningen, inleder filmen. De berättar för barnen om den spännande nyheten, att de ska få en ny förskola, samt förklarar vad en politiker arbetar med. Därefter får barnen möta VFABs projektledare Filip Sundvisson och entreprenören på plats. De i sin tur berättar om bygget, vad som händer just nu och hur det kommer att bli. Självklart får förskolebarnen och pedagogerna även se det första spadtaget tas.
- Tanken var att förskolebarnen skulle varit med men i dessa coronatider så spelade vi istället in filmen med en hälsning till dem. Barnen kommer att bli mer delaktiga framöver, berättar Ann-Charlotte Stenkil.

Filmen kommer skickas till förskolebarnen på Alvgatans förskola och Rundgårdens förskola som ska börja på Klapperstensns förskola samt till barnen på Snickerns förskola som till hösten 2021 ska börja på Stenens förskola.
- Hälsningensfilmen blev en bra lösning. Den kommer att visas på förskolorna och även skickas ut till berörda vårdnadshavare via Unikum, berättar rektorerna.


Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna