Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-02-19

En resa som gav nytt perspektiv

De reste dit med förhoppningen att få veta mer och åkte hem med nytt perspektiv på livet. Resan till Auschwitz blev en omtumlande upplevelse för lärarna Eva Lindberg och Sara Bohman.
-  Hela upplevelsen var så mycket större och starkare än jag trott att den skulle vara. Tänk att några dagar kan ge så mycket, säger Sara Bohman.

Sara Bohman och Eva Lindberg.

Sara Bohman och Eva Lindberg.

Sara Bohman, lärare på Bosgårdsskolan, har alltid varit intresserad av förintelsen. När hon fick veta att en lärare från skolan skulle få chansen att åka med några elever på resan, som barn- och utbildningsförvaltningen anordnar på uppdrag av kommunstyrelsen, tvekade hon inte en sekund.
- Jag såg det som världens chans. Hade jag gjort resan privat så hade det aldrig blivit detsamma, menar hon.
Eva Lindberg, lärare på Lindbergs skola, har varit med på resan en gång tidigare men kände att det var dags att uppleva allt en gång till.
- Resan gav mycket första gången och den gav minst lika mycket denna gång. Det häftiga tyckte jag var att dela resan med eleverna. Det är egentligen makabert att man kan ha så trevligt samtidigt som det är så hemskt, säger hon.

Gav mer än de hade räknat med

Beroende på skolans storlek så valdes ett antal elever ut. Från Bosgårdsskolan åkte tre elever och från Lindbergs skola två.
- Eleverna fick skicka in ett brev med en motivering kring varför de ville åka och sedan valde vi anonymt ut en elev i varje klass. Vi gick mycket på elevernas engagemang och hur de ville förmedla upplevelsen vidare när de kommit hem igen, berättar Sara Bohman. 
Innan det var dags för avresa väntade obligatoriska föreläsningar och böcker skulle läsas.
- Jag kände att jag var förberedd och det tror jag att eleverna kände också. Även om det inte riktigt går att förbereda sig fullt ut för vad som skulle komma, säger Eva Lindberg.
Med på resan var 49 personer. 32 elever, 13 pedagoger och 4 värdegrundspedagoger och dagarna gav mer än vad lärarna hade räknat med.
- Jag har alltid rest mycket men jag har aldrig varit med om en mer påfrestande resa. Det var jobbigt både emotionellt och fysiskt. Hela upplevelsen var så mycket större och starkare än jag trott att den skulle vara, berättar Sara Bohman.
- Man kan läsa mycket om förintelsen men att stå där och veta att det var precis här det hände. Den känslan går knappt att förklara, menar Eva Lindberg.

Delar något stort tillsammans med eleverna

Under två dagar besökte de Auschwitz och Auschwitz-Birkenau tillsammans med en guide. På kvällarna delades de in i grupper med en lärare och fyra-fem elever för att diskutera dagens upplevelser.
- Det var en väldigt viktig stund på dagen. Vi fick prata av oss, fråga varandra saker och ibland även gråta en skvätt. Jag hade så mycket känslor dessa dagar och det var skönt att prata, men samtidigt var jag läraren som skulle hjälpa eleverna. Ibland kände jag att vi lärare hade behövt prata mer med varandra om våra upplevelser, menar Sara Bohman. Annars är jag väldigt nöjd med hela resan.
De är båda överens om att resan har varit en upplevelse för livet. Att resa tillsammans med några få elever till ett annat land hör inte till vanligheterna men det är något som de verkligen kan rekommendera andra lärare till.
- Jag känner att jag och mina elever från Bosgårdsskolan delar något stort tillsammans, säger Sara Bohamn.

En fantastisk förmån

Värdegrundspedagogen Ika Landén Moos har varit med på resan till och från sedan 1999 och totalt har hon besökt Auschwitz åtta gånger. Att få göra resan med elever och uppleva det utifrån deras perspektiv ser hon som en fantastisk förmån.
- Syftet med resan är att vi aldrig får glömma förintelsen och att arbeta med vår värdegrund utifrån förintelsen och skolans läroplan. Syftet är vidare att utifrån dagens situation med ökad antisemitism, rasism och främlingsfientlighet stärka Varbergs skolungdomar att möta detta med kunskap. Vi vill att dagens ungdom ska våga ta debatten utifrån kunskap och kloka argument, säger hon.
Ytterligare ett syfte med resan är att eleverna ska sprida sina upplevelser. Eleverna har hållit presentationer på sina respektive skolor för årskurs 6-9 samt haft en stor föreläsning i Håstensskolans aula för allmänheten.
- Eleverna fick välja helt fritt vad de ville prata om. Mina tre elever har valt att prata om fakta, förintelsens historia och personliga upplevelser. Att vara 15 år och uppleva en sådan här resa har påverkat eleverna mycket. De är mottagliga och vill verkligen sprida sin kunskap vidare, säger Sara Bohman.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna