Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2017-10-03

Vidhöge förskola står redo för invigning

Ikväll invigs Vidhöge förskola. I nya välplanerade lokaler bubblar inspirationen och pedagogerna är både stolta och glada över resan som pågår.
- Vi har fått en nystart i vårt arbete tack vare flytten, säger förskolläraren Cecilia Stehnson.

Förskolechefen Linda Persson ser fram emot invigningen.

Förskolechefen Linda Persson ser fram emot invigningen.

Den 22 maj gick flytten från gamla till nya Vidhöge förskola. Tidigare var verksamheten fördelad i två olika lokaler, som inte var anpassade för förskoleverksamhet, där samarbete kollegor emellan var svårt att få till.
- Det är fantastiskt att kunna arbeta under samma tak som alla kollegor. Vi-känslan är väldigt stark. Det här är vår förskola och vi är stolta över den, berättar Cecilia Stenhnson, som arbetat på Vidhöge förskola sedan 2006.
Den nya förskolan består av tre hemvister med fyra avdelningar vardera. Totalt finns det plats för 120 barn, 40 på varje hemvist.
- Den siffran kommer vi att komma upp i till våren, det är ett enormt tryck på Veddige nu, berättar förskolechefen Linda Persson.

På avdelning Nyckelpigan på hemvist Ängen går barn 1-3 år.

På avdelning Nyckelpigan på hemvist Ängen går barn 1-3 år.

Fokus på trygghet

Det är många som väljer Vidhöge, bara under hösten har förskolan haft närmare 50 inskolningar, och fler ska det bli.
- Trygghet är vårt fokus nu till en början, för alla barn. Det är en stor förskola men på hemvisterna är det lugnt och tryggt. Det är så det måste vara, det lilla i det stora. Att öppna upp hela förskolan för alla barn känns inte rätt, inte än, menar Linda Persson.
Om tryggheten är fokus för barnen så är kommunikationen det motsvarande för pedagogerna.
- Kommunikation och ödmjukhet är otroligt viktigt. Sedan vill vi alla åt samma håll i denna stora föränderliga utmaning. Vi måste tänka nytt och vi måste tänka tillsammans. Även om vi aldrig blir klara så vill vi alltid framåt, menar Cecilia Stehnson.
- Flexibilitet, samarbetsvilja och glädje är viktigt för att ett stort arbetslag ska fungera, säger Linda Persson.

Kollegorna Jennie Andersson och Cecilia Stehnson.

Kollegorna Jennie Andersson och Cecilia Stehnson.

Älskar att gå till jobbet

För Cecilia Stehnson, som arbetade tolv år på gamla Vidhöge förskola, har känslan att gå till arbetet förändrats i samband med flytten.
- Jag älskar att gå till jobbet nu! Jag gillade det självklart tidigare med, men det finns så många möjligheter här. Lokalerna är helt fantastiska, säger hon.
- Ja, det är en fin förskola som vi vill fylla med fin verksamhet. Det är väldigt häftigt att se lärmiljöerna växa fram. Pedagogerna här har så mycket idéer och inspiration, säger Linda Persson.
Förskolans bottenplan består av hemvisterna Havet och Ängen, där de yngre barnen går. Här finns även personalrum, kontor, expedition och inte minst restaurangen, där barnen äter alla mål. De äldre barnen går på hemvist Rymden, på övre plan.
- Det finns så mycket positivt med den här förskolan. Att kunna skapa lärmiljöer både ute och inne är några av dessa, menar Cecilia Stehnson. Även vi-känslan hos oss personal är väldigt stark och det ser jag som något väldigt positivt.

Ikväll invigs nya Vidhöge förskola.

Ikväll invigs nya Vidhöge förskola.

Mängder av erfarenheter

Gemenskapen stärktes redan i våras, när det första mötet för alla kollegor ägde rum. Ungefär hälften av de 18 pedagogerna kommer från den gamla förskolan, resten är helt nya.
- Vi fick träffas ett par gånger innan vi fick veta vilka vi skulle arbeta allra närmst med, vilket var jättebra. Vi blev en stor grupp direkt, säger Cecilia Stehnson.
- Här arbetar pedagoger i alla åldrar med mängder av olika erfarenheter. Jag ser dem lite som ett lag, de ska fungera ihop och kämpa tillsammans. Under de pedagogiska tisdagarna får de chansen att diskutera, utvecklas och komma fram till lösningar, menar Linda Persson.
- De pedagogiska tisdagarna är väldigt viktiga för oss, det är då vi ser om vi drar åt rätt håll, fyller Cecilia Stehnson i.
De är båda nöjda med den nya förskolan och själva flytten ser de som en spännande resa.
- Det är fräckt att få vara med om det här, det händer nog bara en gång i livet så det gäller att göra det bästa av det, säger de.

Ikväll, klockan 17.00-18.30, är det invigning av förskolan. Välkommen att träffa personal, kika runt i de nya lokalerna och inspireras av den fina utemiljön.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna