Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2017-09-08

Utställning ska underlätta undervisning

På Peder Skrivares skola finns ett utställningsrum med läromedel för nyanlända och flerspråkiga elever.
- Böckerna kan vara till stor hjälp i undervisningen både för elever och lärare. Kom gärna hit och se vad som finns, säger Sabine Kohn, utvecklingsstrateg på enheten för nyanlända och modersmål.

Sabine Kohn

Sabine Kohn

I november 2016 besökte Sabine Kohn, utvecklingsstrateg på enheten för nyanlända och modersmål, mottagningsenheten i Linköping. Där hade de ett showroom med läromedel och Sabine Kohn fick inspiration till att utveckla något liknande hemma i Varberg.
- Jag startade upp vårt utställningsrum i januari och där kan lärare hitta material som de kan använda sig av i undervisningen för nyanlända och flerspråkiga elever, berättar Sabine Kohn.

Kan förenkla undervisningen

Läromedlen som finns att tillgå riktar sig till elever som ska lära sig svenska. Det finns böcker, spel, inläsningstjänster och appar för alla nivåer, i flera ämnen.
- Syftet med det hela är att böckerna ska vara en hjälp, både för elever och lärare, de första åren som eleven lär sig svenska. Böckerna är visuellt tydliga och språkligt förenklade.
I utställningsrummet på Peder Skrivares skola finns inspiration till hur man som lärare till en nyanländ elev kan förenkla undervisningen så att eleven får samma möjlighet att följa med under lektionerna. En del böcker kan man låna med sig, andra kan man bläddra i för idéer eller för att själv kunna beställa.
- Det är rektorn på varje skola som bestämmer över inköp av läromedel. Men det här rummet fungerar som en hjälp för att hitta passande böcker och slippa leta i det okända. Jag hjälper gärna till att hitta rätt och vi har även tvåspråkiga böcker och samhällsintroduktion på åtta olika språk. Jag rekommenderar alla pedagoger och lärare att komma hit och kika och kanske låna. 

Populära begreppsböcker

Sabine Kohn var en av fyra som arbetade i mottagningsklassen på Påskbergsskolan, där de nyanlända eleverna tidigare gick sina första åtta veckor. Hon arbetade då mycket med att kartlägga elevernas kunskaper och erfarenheter. När klassen lades ner förra året sökte hon tjänsten som utvecklingsstrateg. Idag arbetar hon främst med att hålla i fortbildningar, föreläsa, driva kommunens SVA nätverk och vara rådgivare åt lärare.
- Det är absolut en fördel att själv ha arbetat med nyanlända och flerspråkiga elever i detta yrke. Jag vet att eleverna har stora stöttningsbehov de första åren i Sverige och jag vet även att dessa läromedel är till stor hjälp.
Sabine Kohn berättar att det är stor efterfråga på tvåspråkiga böcker men även begreppsböcker har blivit väldigt populära för elevernas kunskapsutveckling.
- Begreppsböcker är väldigt bra. Det kan ofta vara så att en elev är bra på exempelvis matematik men förstår inte de svenska begreppen. Här finns böcker där eleverna kan öva på begreppen parallellt som de läser ämnet, vilket är en jättestor hjälp för dem.


Vill du besöka utställningsrummet på Peder Skrivares skola eller kanske få besök av Sabine Kohn på er nästa arbetsplatsträff? Kontakta då sabine.kohn@varberg.se för mer information.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna