Sök

Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2018-09-28

Uppskattad utbildning ska locka till mer teknik på fritids

Under fyra förmiddagar har all personal på Varbergs kommunala fritidshem fått en utbildning i digitalisering och teknik. En utbildning där fokus legat på inspiration och introduktion.
- Det här är väldigt behövligt och nyttigt för oss, säger Christina Thorsell fritidspedagog på Sibbarps skola.

*

Teknikdemokrati är ett samverkansprojekt mellan Halmstad kommun och Varbergs kommun som drivs av KomTek Halmstad och Teknik College i Varberg. Syftet med projektet är att öka tillgängligheten av teknik för barn och ungdomar genom att utveckla och sprida redan framgångsrika koncept. Vidare syftar projektet till att integrera och utveckla samverkan mellan näringsliv och skola för att på så sätt bredda rekryteringsbasen till industrin och utveckla utbildningarna.

- Idag förser vi fritidspedagogerna med något som de förhoppningsvis kommer att ha nytta av i framtiden. Teknik är så mycket mer än man kan tro och jag hoppas att utbildningen får bort lite rädsla och får dem att se vilka möjligheter det finns istället, säger Karolina Olsson Wogel, projektledare.

Varje skola får en tekniklåda

Under förmiddagen får pedagogerna prova på att använda appar, lära sig nya begrepp, testa på programmering och spela in stop-motion filmer. Tanken är att de sedan ska ta med sig det som de lärt sig tillbaka till sina fritidshem och testa det tillsammans med eleverna.

- Det här är väldigt inspirerande för oss och väldigt behövligt, säger Christina Thorsell från Sibbarps skola. Jag tror speciellt att dessa robotar kommer att bli väldigt populära bland eleverna.

Efter dagens slut kommer varje skola att få en tekniklåda som innehåller tolv Spheros, eller robotar som pedagogerna kallar dem för, samt utbildningsmaterial.

- Hela den här utbildningen passar väldigt bra in i den nya läroplanen och satsningen på programmering och digitalisering, menar Karolina Olsson Wogel. Dessutom blir det en likvärdighet på alla skolor i kommunen. Min förhoppning på dagen är att pedagogerna ska upptäcka hur kul det är med teknik och att vi får de ointresserade intresserade. Det var många som tyckte att det verkade svårt till en början men när de väl har fått testa på så har de ändrat uppfattning.

Vill få bort osäkerheten

Filip Rosberg arbetar på KomTek och är en av fyra som håller i utbildningen. Han introducerar olika digitala verktyg för pedagogerna och menar att alla vet vad fotboll är men när man säger teknik så blir de mer osäkra.

- Vi vill få bort den där osäkerheten kring teknik och bästa sättet är att testa på själv. I dag är det mycket praktiskt och det verkar som att pedagogerna uppskattar det. Skolan tar en allt mer digitaliserad riktning och som pedagog är det viktigt att hänga med, menar han.

Madelene Eriksson på Bockstensskolan håller med.

- Vi behöver verkligen bli uppdaterade på det här. Osäkerheten gör att man inte riktigt vågar arbeta med teknik men nu när vi har fått testa på så känns det både lättare och roligare att visa eleverna. De kommer att älska detta!

Vill testa med eleverna direkt

Under dagen har pedagogerna fått skapa mina egna stop-motion-filmer med hjälp av Sphero-robotar, ett landskap och rekvisita.

- Vi har gjort träd, djur och en grotta som vi ska filma. Vi behövde verkligen den här inspirationen och vi vill testa det med eleverna direkt när vi kommer tillbaka, säger Anita Söderberg och Gunilla Andersson från Furubergsskolan. Vi tror att robotarna kommer att locka eleverna till teknik. Det är även bra att se att Ipads kan användas till så mycket mer än spel.

Christina Thorsells grupp har byggt ett rymdlandskap där hunden Laika har gått vilse och försöker hitta rätt.

- Det är ju precis så här eleverna har det när de får en uppgift av oss. Det kändes jättesvårt till en början men nu börjar vi få kläm på det. Detta är nyttigt för oss, säger hon.

* På bilden syns Christina Thorsell, Eva-Lotta Bjärne, Madelene Eriksson, Johan Engström.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna