Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2017-08-18

Trönninge skola står redo för invigning

På söndag är det dags för invigning av Trönninge skola och dagen därpå börjar läsåret för 543 elever och 70 personal.
- Äntligen! Det har varit en otroligt lärorik tid att planera skolan och det känns stort att den nu står klar, säger rektorerna Elisabeth Thelne och Mikael Sili.

Trönninge skolas rektorer Mikael Sili och Elisabeth Thelne.

Trönninge skolas rektorer Mikael Sili och Elisabeth Thelne.

Det har gått tre och ett halvt år sedan Mikael Sili och Elisabeth Thelne fick reda på att de skulle bli rektorer för den nya skolan i Trönninge. Båda har varit med under hela byggprocessen och åren som gått har bestått av många möten och mycket planering.
- Det här är en erfarenhet som vi kanske aldrig kommer att vara med om igen och det har varit väldigt lärorikt, menar Mikael Sili.

Cirkulär funktion

Att de har varit med från start har gjort att de har kunnat påverka byggnationen och utformningen av skolan. Från ritning till verklighet. 
- Det har varit ett fantastiskt samarbete med alla partner och intressant att sitta med arkitekt och lokalstrateg och tillsammans komma fram till de bästa lösningarna. Vi har fått bidra med många idéer, bland annat har alla klassrum cirkulär funktion. Läraren kan då undervisa från flera platser i klassrummet. Flera lektionssalar har även glasfönster emellan sig vilket gör att lärarna kan dela upp sig och samtidigt ha överblick över klassen, säger Elisabeth Thelne.
Det är stora klasser på skolan, den största är årskurs 7 som till hösten har 64 elever. Det gör att det finns fler lärare som kan dela upp en klass utifrån elevernas behov.
- Vi har fler lärare i flexibla gruppstorlekar, vilket är väldigt positivt. Det blir anpassat för eleverna och mer dynamik, menar Mikael Sili. 

Skolan blev precis så bra som rektorerna hoppats på.

Skolan blev precis så bra som rektorerna hoppats på.

Ljus, tyst och skofri

Nu när Varbergs största skolbygge står klart är lokalerna och ljudmiljön något som rektorerna gärna vill lyfta fram.
- Lokalerna inbjuder verkligen till bästa möjliga möte för lärande. Exempelvis finns det ljudabsorbenter i alla klassrum och våra whiteboardtavlor är riktade mot taket så att ljudet studsar upp. Det är väldigt tyst i skolan och inget eko. Dessutom är skolan helt skofri.

Det är mycket som är positivt med den nya skolan. Men en utmaning som rektorerna redan nu vet om är att skapa en gemensam värdegrund.
- Det är positiva och kompetenta lärare som arbetar här men alla kommer från olika skolor med olika rutiner och kulturer. Nu vill vi skapa en gemensam skola där vi alla har en samsyn och där det inte finns några vi och dem, menar Elisabeth Thelne.
- Ja, mycket fokus kommer ligga på att skapa goda relationer, i alla led. Det kommer att ta sin tid och det måste det får göra, fyller Mikael Sili i.
Trönninge skola är stor och byggd för 800 elever. Rektorerna tror inte att storleken kommer att kännas av när undervisningen väl är igång.
- Skolan är byggd så att alla klasser har sin del med egna ingångar så det kommer att bli lugnt och tryggt, sumerar Elisabeth Thelne. 

Invigning på söndag

På söndag, klockan 13.00, är det invigning för Trönninge skola och Tresteget – Trönninge idrottscentrum under festliga former. Det bjuds på ett späckat schema med bland annat invigningsceremoni, rundtur i skolan, tävlingar, provsmakning, uppvisningar och musikunderhållning. Ladda ner invigningsprogrammet! Pdf, 994.1 kB. (Pdf, 994.1 kB)

Välkomna!

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna