Sök

Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2020-05-27

Skolavslutning anno 2020 - en alternativ tillställning

Om tolv skoldagar sjunger elever in den blomstertid som står för dörren. Om tolv skoldagar släpps niorna vidare mot ett livslångt lärande ”utanför” grundskolans regi. Men det blir ett annorlunda avslut på vårterminen och läsåret. För alla.
- Vi kan inte öva som vi är vana vid, och vi kan inte framföra det vi övat på för nära och kära, säger Trönninge skolas musiklärare Johan Lindeberg.

Johan Lindeberg

Johan Lindeberg

Covid-19 har lett till att mycket för många ställts in under våren. Lokala arrangemang för elevers lärande, traditionell tur på lastbilsflak och brännbollsturneringar mellan lärare och elever - inställt. Men det finns ljusglimtar också i märkliga tider. När kreativitet slår an en sträng hos skolans lärare förbereds alternativa skolavslutningar. På några grundskolor blir det högtidligt i respektive klassrum, på andra skolor har olika klasser olika samlingsplatser utomhus.

Alternativt bokslut

Pedagog Varberg sitter i musiksalen på Trönninge skola. Ett möte med Johan Lindeberg är bokat. Det är mellan två lektioner och bland gitarrer, keyboards och trumset talar vi om våren som gick, de tolv dagarna som kvarstår av läsåret och hur terminsslutet för årskurs 4-9 ska firas.
- Vi planerar att spela in skolavslutningen, rigga två-tre kameror och synka ljud och bild. Inspelningen ges till alla klasslärare som visar inspelningen i respektive klassrum, berättar Johan Lindeberg.
En känsla av att tillsammans med andra elever och lärare få vinka ut terminen och in lovet kan uppstå genom inspelningen. Olika elever kommer att bidra med framträdanden och tacktal från rektorer är ett givet inslag. Men att en digital skolavslutning skulle tagga igång förberedelser och förväntningar ”som vanligt” känns inte särskilt sannolikt.
- Helt ärlig, jobbet är tråkigare under rådande omständigheter. Vi kan inte öva som vi är vana vid, och vi kan inte framföra det vi övat på för nära och kära, säger Johan Lindeberg med vemod i rösten.

Elevers motivation lägre

Johan Lindeberg berättar vidare hur repetitionerna inför avslutningen organiserats utifrån rekommendationer om fysisk distansering, och att vårkonsert och körframträdanden fått stå åt sidan.
- Stora delar av terminens planering gick ju i stöpet på grund av coronaläget och omständigheterna påverkar självklart alla. Jag upplever tyvärr att elevernas motivation har varit lägre under våren än tidigare terminer.
Han säger sig se en direkt koppling mellan att eleverna inte kan framföra det de tränat på live, för mottagare utanför den egna klassen.
- Vi försöker göra det bästa av situationen, men redan nu tänker jag mycket på höstterminen. Är det en höst utan konserter på skolan och utan det traditionella lussefirandet att vänta? Att få skapa värde för andra genom sång och musik är så värdefullt.

En halvminuts eftertänksamhet uppstår. Johan Lindeberg bryter tystnaden.
- Titta här, säger Johan Lindeberg, och ber oss lyfta blicken mot projektorduken, vilket vi gör.
Förra årets skolavslutning på Trönninge skola projiceras på storbild. Det blir påtagligt vad covid-19 ställer till. Niorna får göra bokslut efter alla sina år i grundskolan på ett alternativt sätt och just som detta konstaterats, kommer några elever från årskurs 9 in i salen.
- Det inte blir som tidigare år, men vi hoppas att avslutningen går att maxa så gott det går, så att vi får ett avslut trots allt, säger de.


Frida Eckegren Serholt
Viktoria Struxsjö


ikon

Senaste nyheterna