Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-02-07

Nu är vårens IT-utbildningar här

Kommunlicenser, Office 365 och programmering. Under våren erbjuder kommunen IT relaterade utbildningar för lärare och pedagoger i Varbergs kommun.
- Vi hoppas att så många som möjligt kommer så att fler lärare känner sig bekväma med att använda de digitala verktygen, säger IT-pedagogen Ingrid Johansson.

Lärare från Almers skola testade programmering i höstas.

Lärare från Almers skola testade programmering i höstas.

De tre IT-utvecklarna i Varbergs kommun har till uppgift att stötta elever och lärare i arbetet med digitala verktyg i förskola, grundskola och gymnasium. Under våren erbjuder dem utbildningar där fokus ligger på IT och lärande.
- Syftet med utbildningarna är att de ska ge avtryck ute klassrummen, säger Magnus Lindblad, IT-pedagog.
- Ja, och att lärare ska känna sig mer bekväma och säkra med digitala verktyg och kunna använda dem på bästa sätt, fortsätter Ingrid Johansson.

Under våren erbjuds fyra utbildningar i programmering.

Under våren erbjuds fyra utbildningar i programmering.

Utbildningar i programmering

 IT-pedagogerna har haft utbildningar med liknande upplägg sedan 2011 men innehållet har skiftat under åren.
- Bland vårens utbildningar har fyra fokus på programmering och det beror såklart på förändringarna i läroplanen, menar Magnus Lindblad.
Till höstterminen ska programmering vara implementerat i framför allt ämnena matematik och teknik och utbildningarna hålls för att förbereda lärare på bästa sätt.
- Utbildningarna i programmering har varit väldigt populära under hösten och det tror vi att de kommer att vara under våren med. Vi vill avdramatisera programmering och visa att det är riktigt roligt, så vi hoppas att så många som möjligt tar chansen och kommer, menar Magnus Lindblad.

Utbildningarna sker på torsdagseftermiddagar klockan 16.10–18.00 och det finns något för alla. Ett axplock av de utbildningar som erbjuds under våren är, Kommunlicenser, Bilder på Ipad, Office 365 och Appar som stödjer och underlättar lärandet.
- Vi väljer utbildningar efter behov, en del har varit så populära så att vi har kört dem flera år i rad, berättar Ingrid Johansson.

Ingrid Johansson håller i flera utbildningar till våren.

Ingrid Johansson håller i flera utbildningar till våren.

Verktygen förändras ständigt

Trots att flera utbildningar varit med i flera år så förändras de ständigt. En utbildning som varit med i flera år har genomgått flera förändringar.
- Verktygen förändras hela tiden. Nya funktioner kommer till, de uppdateras och de det finns ständigt nya möjligheter. Så det kanske är dags för en uppdatering för många pedagoger med, menar Ingrid Johansson.
- Det är inte som förr i tiden då läromedlen var analoga, nu när så mycket är digitalt är det viktigt att hänga med i förändringarna, menar Magnus Lindblad.

Men IT-pedagogerna förstår om det kan vara svårt för lärare och pedagoger att ta sig till utbildningarna, det är mycket annat som också ska göras.
- Har man svårt att ta sig till utbildningstillfällena så kan man boka någon av oss och sedan få utbildningen på skolan eller förskolan. Vi är ute på många APT och studiedagar så det är absolut en möjlighet. Då får dessutom alla kollegor samma utbildning, menar Magnus Lindblad.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna