Sök

2019-12-03

MOA-mässan 2020

Valkompetens i ett växande Varberg

Om 106 dagar är det dags igen. 620 åttondeklassare från de kommunala grundskolorna intar Arena Varberg för en dag. MOA-mässan 2020 är i planeringsfas och fem av de elever som kommer att vara på plats i mars, var med i veckan när ett av planeringsmötena ägde rum. Här följer deras rapportering från "bakom kulisserna".

När elever fick komma med förslag på "nya" yrken att bjuda in till MOA-mässan, var försvarsmakten och lärare två förslag, polis och räddningstjänst andra. Arbetsgruppen för MOA-mässan valde att följa råden som gavs och samtliga av de önskade yrkeskategorierna finns med på mässan nästa år i mars.
- Polisen ska fram, när alla andra ska gömma sig, säger Linda Edman från Polisen i Varberg, en av de nya yrkesföreträdare som nästa år möter de kommunala grundskolornas åttondeklassare.
Polisen har ett stort behov av kompetens framöver och Linda Edman ser MOA-mässan som en del av att attrahera blivande kollegor till yrket.
- De som är på väg mot gymnasiet nu, och ännu inte riktigt bestämt sig för vad de vill utbilda sig till, kanske kan få ett intresse att arbeta inom blåsljusverksamheten genom att möta oss på mässan.

Också Räddningstjänsten är ny medskapare i MOA-mässan. Brandman Malin Ljunggren berättar att det är ett spännande och omväxlande yrke.
- Man ska vara bra på att samarbeta i grupp om man vill jobba i vår bransch. Personer med olika egenskaper stärker en grupp och det är viktigt för oss.
Under MOA-mässan kommer eleverna att få testa på olika arbetsuppgifter som yrken i Blåljusverksamheten arbetar med. Vad det exakt blir ska inte avslöjas, men elevernas intresse för yrken som polis, brandman och ambulansjuksköterska kommer förhoppningsvis att väckas.

Uppleva och prova på

För att industrin som bransch ska speglas korrekt på MOA-mässan arbetar Erica Karlsson, HR-koordinator på Södra Cell Väro, och Andreas Bengtsson, teamledare på Manovi Varberg AB, tajt tillsammans i planeringsarbetet. Eleverna som besöker deras "värld" på mässan ska få prova på att producera och skapa som komplement till den muntliga information som yrkesföreträdarna ger.
- För att eleverna ska få ett intresse för industri som möjlig bransch att arbeta i, kommer de att tillverka en produkt och följa den genom processen, berättar Erica Karlsson. CAD, programmering och CNC-fräsare finns som verktyg för eleverna i en "värld" vi kallar Teknik & mekanik. Vi tycker det är viktigt att eleverna provar på arbetsuppgifter under mässan, och att det är en del i att göra eleverna nyfikna för yrken i vår bransch.

Andreas Bengtsson beskriver det behov av kompetens också industribranschen har.
- En majoritet av dom som får med sig en gymnasieexamen efter ett ha gått ett yrkesförberedande program, får arbete direkt. Det är riktigt bra förutsättningar för jobbmöjligheter. Vi försöker också få personer med andra utbildningar, som teknikprogrammet och samhällsvetenskapliga programmet, till oss. Även vår bransch behöver kompetenser som språk, matematik och moderna språk.
Andreas Bengtsson och Erica Karlsson berättar att det går att göra karriär i deras bransch. Ett ständigt lärande sker och genom att ta ingångsjobbet på allvar, kan en personen utvecklas vidare till arbetsledare med mera.

Stärkt valkompetens bra för alla

Alla yrkesföreträdare och branscher som är med och jobbar fram MOA-mässan 2020 lägger ner jättemycket jobb och engagemang. Det var spännande och intressant att vara med på mötet och se vad som sker "bakom kulisserna". Det är ju inte alla åttor som får vara med om det.
- Det så är schysst av företagen och yrkesföreträdarna att de väljer att vara med på MOA-mässan. Vi ser verkligen fram emot att träffa alla och få ny kunskap om olika yrken på mässan i mars. Vi lär stärka vår valkompetens och det är bra för alla i samhället.

Ella Davidsson
Ellen Patriksson
Nellie Freytag
Stina Boström
Tindra Haugen

ikon

Nyheter