Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-03-22

Med syfte att utveckla teknikintresset

För andra året i rad hölls i veckan RobotVarberg18. Teknikintresserade elever i Varbergs kommun fick då chansen att visa upp, testa på och lyssna på andras tankar om teknik och programmering.

Under RobotVarberg samlades teknikintresserade elever.

Under RobotVarberg samlades teknikintresserade elever.

Projektet startade förra året genom att flera grundskolor i Varbergs kommun ville samarbeta när det gäller teknik och programmering. Syftet med projektet är att erbjuda intresserade elever i kommunen möjlighet att utveckla intresset för teknik och uppleva vilka framtidsmöjligheter kunskaper inom teknik och programmering kan innebära.
- Det är viktigt att eleverna ser vad de kan men även bli inspirerade av vad andra kan, menar Bengt Nilsson, lärare på Peder Skrivares skola.
Tillsammans med flera andra teknikintresserade lärare så drog han igång pilotprojektet förra året. Under årets projekt deltar Almers skola, Nyhemsskolan och Rolfstorps skola.
- Det finns många teknikintresserade elever i kommunen och på lång sikt så tror jag att detta blir ett jättebra forum för dem, säger han.

Även en tävling för eleverna

RobotVarberg18 är inte bara en inspirationsdag, utan även en tävling. Under flera månader har eleverna arbetat med att konstruera olika ”robotar”. Eleverna tävlar i de olika kategorierna design, kreativitet och funktion. Jesper och Viggo går i årskurs 9 på Rolfstorps skola och de har byggt ett automatiskt bevattningssystem med hjälp av Arduino.
- Vi har arbetat med projektet under elevens val. Men vi har båda hållit på mycket med programmering tidigare, mest hemma, berättar Viggo.
De är båda intresserade av teknik och programmering och tycker det är kul att se vad de andra har konstruerat.
-  Jag tycker att det är roligast med programmering när man kan kombinera det med något annat, mer konkret. Programmering kan vara mycket olika, menar Jesper.

Hoppas att spetsen kan bli bredare

Dagen startar med att eleverna får presentera sina ”robotar” som de konstruerat för varandra.
- Förra året hade vi bara Lego Mindstorms, i år är det en större bredd. Flera elever har jobbat med spelprogrammering till exempel, säger Bengt Nilsson.
De elever som vann första pris har konstruerat en robot som kan lösa Rubiks kub. Men Bengt Nilsson vill poängtera att själva tävlingen inte är det som är viktigt med dagen.
- Nej det handlar om att teknik och programmering är roligt. Och förhoppningsvis så kan den spetsen som är intresserade av detta idag bli bredare nu när programmering tas in mer i undervisningen, menar han.

Bra utbyte mellan skolorna

Efter tävlingsdelen är det dags för workshops. Det är elever som går inriktning automation på Peder Skrivares skola som håller i den.
- Det här är ett bra utbyte mellan grundskolan och gymnasieskolan. Det är även ett bra tillfälle för eleverna att se vad som sker på de olika skolorna, säger Magnus Carlenäs, lärare på Rolfstorps skola.
Han menar att det är viktigt att värna om elevernas intresse för teknik och han tror att dagen kan få eleverna att få upp ögonen för nya saker.
- Det är även positivt för oss lärare. Vi som är här idag är alla teknikintresserade och vi kan utbyta mycket med varandra. Jag tror att projektet kommer att växa och i framtiden kommer det att bli i större skala.

Nästa steg för RobotVarberg18 blir en studieresa till Volvo i Göteborg i maj.

Frida Eckegren Serholt
 

ikon

Senaste nyheterna