Sök

Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2021-02-17

IGEday – unga tjejer får uppleva livet som ingenjör

För sjunde året i rad anordnas i år IGEday, Introduce a Girl to Engineering Day. Den 26 mars bjuder Södra och Derome in unga tjejer att uppleva yrket som ingenjör för en dag.
- Vi vill ge målgruppen en större inblick i den moderna skogsindustrin och ingenjörsyrket, och skapa ett bredare intresse för industri- och teknikyrken, säger Erica Karlsson, HR-koordinator på Södra i Värö.

Södra vill skapa ett bredare intresse för industri- och teknikyrken

Att unga tjejer väljer bort tekniska utbildningar skapar ett underskott av kvinnliga ingenjörer. Detta är ett problem, inte bara på individnivå utan även på samhällsnivå, något stiftelsen Womengineer genom IGEday vill ändra på. Syftet med IGEday är att öka teknikintresset bland tjejer och icke-binära i åldrarna 13-19 år. Genom att ge målgruppen möjlighet att träffa kvinnliga ingenjörer som kan förse dem med idéer, kan förebilder inspirera för en framtida karriär.

För Derome är det premiär att medskapa i IGEday. Lisa Larsson, HR-specialist berättar varför de har valt att vara med:
- Vi behöver fler kvinnliga ingenjörer! Ja, inte bara vi förstås, utan hela världen. Det är ett viktigt steg i hur vi och andra företag kan bli mer jämställda. Vi hakar på IGEday för att inspirera och öka intresset för teknik bland unga tjejer, nästa generations ingenjörer.

Digitala möten ersätter fysisk träff

Tidigare år har Södra i Värö bjudit in ett femtontal tjejer till en heldag på företaget, där några av Södras kvinnliga ingenjörer berättat om vägarna till sitt yrkesval. Deltagarna har även fått gå guidade turer och delta i workshops på företaget. I år kommer det, som så mycket annat, att se annorlunda ut.
- Träffen kommer hållas digitalt tillsammans med våra andra verksamheter inom Södra-koncernen, berättar Erica Karlsson. Vi kommer erbjuda lokala inslag och intervjuer från massabruken i Värö, Mönsterås och Mörrum. Innovationsavdelningen i Värö och IT-avdelningen på huvudkontoret i Växjö kommer också presenteras.

Derome önskar fler kvinnliga ingenjörer

Även Deromes medverkan blir digital, och med hjälp av dagens teknik kan deltagarna få en god inblick i koncernens fabrik i Värö.
- Vi erbjuder 20 tjejer och icke-binära möjligheten att följa med på en digital guidad tur i vår nya husfabrik, en av marknadens modernaste. Stor som tre fotbollsplaner och med Sydsveriges största solcellsanläggning på taket, säger Lisa Larsson. Tjejerna kommer dessutom få chansen att möta våra talangfulla medarbetare som berättar som spännande projekt, allt från off-grid hus till höghus i trä.

Utmaning och möjlighet

Intresset för dagen har tidigare år varit väldigt stort och platserna har tagit slut på bara några dagar. Att nu genomföra dagen digitalt är både en utmaning och en möjlighet.
- Vi är, likt många andra, nybörjare på att hålla dessa typer av större digitala event, och det kan vara klurigare att få till den rätta känslan. Då vi har en stor industri kan det vara svårt att förstå verksamheten utan att vara fysiskt på plats, men det kommer vi lösa genom en form av digitalt studiebesök med filmklipp från processen, förklarar Erica Karlsson.

Just att mötet inte är knutet till en fysisk plats öppnar upp för en mer omfångsrik presentation:
- Tidigare har deltagarna under de fysiska träffarna ”enbart” fått träffa kvinnliga ingenjörer och tekniker på plats i Värö. Nu kommer de få se mer av vår bredd av yrken. Vi kommer bland annat beskriva hur den förnybara råvaran trä från våra medlemmars skogar blir till trävaror, byggsystem, pappers- och textilmassa, drivmedel, energi och mycket mer.

Erica Karlsson ser även det digitala mötet som en fördel, då de kan bjuda in ett större antal tjejer. De har totalt 40 platser för hela koncernen, tio platser per verksamhet, vilket ger ännu fler möjligheten att få upp intresset för ingenjörsyrket.
- Vi hoppas fortfarande kunna hålla en dialog med deltagarna och vi planerar för en frågestund. Så även om vi blir fler, är det viktigt att vi inte är alltför många, därav det begränsade antalet.

Målet med IGEday är att det år 2030 skall examineras lika många kvinnliga som manliga ingenjörer.

Läs mer om IGEday 2o21 Länk till annan webbplats.

Camilla Tegebäck

ikon

Senaste nyheterna