Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-03-29

IGEday – en heldag för teknikintresserade tjejer

IGEday står för Introduce a Girl to Engineering day. Syftet med dagen är att öka teknikintresset bland unga tjejer och i Varberg bjöd Södra i Värö, som enda företag i Halland, in 15 unga tjejer till en heldag på företaget.
- Vi vill nyansera bilden av vad en ingenjör kan göra och få fler tjejer intresserade av yrket, berättar Monica Kempe Engh, HR-partner.

IGEday på Södra i Värö.

IGEday på Södra i Värö.

Till IGEday 2018 valde Södra i Värö att bjuda in 15 tjejer i åldrarna 12-19 år till en heldag på företaget. Först till kvarn gällde och under dagen fick tjejerna en inblick i vad ingenjörsyrket innebär.
- Vi har presenterat Södra i Värö och sedan har sex av våra kvinnliga ingenjörer berättat om deras vägar till sitt yrkesval. För de flesta var det inte alls självklart att bli just ingenjör och jag tror att det var bra för tjejerna att lyssna på deras val, menar Monica Kempe Engh, HR-partner på Södra i Värö.
Under dagen fanns elever från Ankarskola, Påskbergsskolan, Håstensskolan, Lindbergs skola, Väröbackaskolan samt Peder Skrivares skola på plats. Under eftermiddagen delades de upp i tre grupper där de fick guidade turer och workshops på företaget.

Monica Kempe Engh

Monica Kempe Engh

Målet är fler kvinnliga ingenjörer

Under dagen besökte 2 300 unga tjejer mer än 75 företag, över hela Sverige, för att ta del av deras ingenjörsverksamhet. Målet med dagen är att det år 2030 skall examineras lika många kvinnliga som manliga ingenjörer.
- Det kommer bli en brist på ingenjörer i framtiden och dessutom är det en mansdominerad bransch så vi vill uppmärksamma tjejer, redan i en tidig ålder, på att yrket både är roligt och varierande, säger Monica Kempe Engh.
IGEday ska öka teknikintresset bland unga tjejer genom att ge dem en möjlighet att träffa kvinnliga ingenjörer som kan förse dem med idéer och förebilder för en framtida karriär.
- Vår förhoppning är att tjejerna ska gå härifrån och vara än mer taggade på teknik, fått ny kunskap om vad en ingenjör kan göra, fått kvinnliga förebilder samt att de ser Södra som potentiell arbetsgivare, säger Monica Kempe Engh.

Vill ha fler liknande dagar

Mai Linder och Josefine Meijner går båda sista året på teknikprogrammet på Peder Skrivares skola. De är nöjda med dagen och hade gärna sett ännu fler tillfällen med liknande upplägg.
- Det har varit en jätteintressant dag och jag har lärt mig mycket. Det borde vara fler sådana här dagar, menar Mai Linder.
- Jag hade gärna haft dagen tidigare. Det känns lite sent att ha den i trean. Vi måste till exempel läsa till fysik 2 för att komma in på en ingenjörsutbildning. Hade jag vetat det tidigare så hade jag valt det, menar Josefine Meijner.
Hon har redan fått sommarjobb på Södra i Värö och tyckte att det var roligt att få bekanta sig lite med sitt framtida arbete.
- Vi har fått en bra inblick i vad en ingenjör kan göra, det är en väldig bredd på det och så har vi själva fått testa på flera saker, berättar hon.
- Jag visste inte att det fanns så många olika typer av ingenjörsjobb, det borde faktiskt finnas något för alla. Det verkar roligt att jobba som ingenjör, säger Mai Linder.

När vi frågar tjejerna så kan 10 av 15 tänka sig att arbeta på Södra i Värö och sex av dem vill bli ingenjörer.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna