Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2017-12-19

”Handlar om att ge alla elever samma chans”

Visionen är att projektet ska ge ett samarbete mellan handels- och administrationsprogrammet och butikerna i centrum under kommande långtorsdagar. För läraren Carina Eriksson är det tidskrävande arbetet värt varje sekund.
- När jag själv brinner för något så får jag ut som allra mest från eleverna, engagemanget smittar av sig, menar hon.

Carina Eriksson

Carina Eriksson

Det var i somras som idén föddes. Carina Eriksson, lärare på handels- och administrationsprogrammet på Peder Skrivares skola, såg i tidningen att en del av centrums handlare inte var nöjda med eventet ”långtorsdagar”. Kunder besökte inte butikerna i den omfattning handlarna haft som mål.
- Då tänkte jag direkt att här kan vi hjälpa till! Jag fick via Pär Wiik (skola-arbetslivsutvecklare på skolan reds. anm) kontakt med Marknad Varberg och Varberg Handel och presenterade mitt förslag, berättar Carina Eriksson.
Förslaget var att elever som läser kursen affärsutveckling och ledarskap skulle få i uppgift att hitta lösningar på problemet, som syftar till att öka tillströmning av kunder i butik.
- Marknad Varberg och Varberg Handel var positiva till förslaget och i februari ska eleverna presentera sina idéer för handlarna, berättar hon.

Skapar motivation

Målet med projektet är att hitta goda exempel på aktiviteter som leder till ökad trafik i butikerna. På längre sikt ser Carina Eriksson att det aktuella samarbetet kan visa på hur skola och arbetsliv tillsammans kan hjälpas åt när det gäller utveckling av olika event.
- Några av de aktiviteter som eleverna tagit fram är poängpromenad, rabatthäften, modevisning, stämpelkort och mingel. De har kommit med många bra förslag och hela klassen är delaktiga i det här. Det finns en stor vinst med skarpa projekt med en verklig mottagare där elevers kunskap bidrar till utveckling utanför den egna klassen eller skolan.
Genom presentationen ska eleverna marknadsföra både sig själva och sitt program för handlarna, och förhoppningsvis starta upp ett samarbete. Presentationen kommer att innehålla undersökningsresultat från enkätundersökningar, flera förslag på aktiviteter, exempel på hur man kan marknadsföra eventet samt förslag på samarbete.
- Vi får in många viktiga delar i det här arbetet. När eleverna gör något på riktigt så skapar det motivation och meningsfullhet. De tänker inte på betyg i första hand utan på att göra ett bra arbete för mottagaren. Ofta når de då målen genom att de tagit ansvar för sitt lärande.

Sått det första fröet

Carina Eriksson menar att det råder ett positivt arbetsklimat i klassrummet när eleverna jobbar med långtorsdagarna. De fokuserar på lösningar och är idérika.
- Jag är själv en kreativ människa så jag tycker att det här är jätteroligt, och det märker såklart eleverna. Det fokus som råder när de jobbar praktisk är fantastiskt!
- För mig handlar det här om att ge dem alla samma chans. De praktiskt lagda eleverna får möjlighet att visa vad de kan på andra sätt än traditionella prov och det skapar både stolthet och engagemang.
Projektet kräver mycket tid och arbete av Carina Eriksson men hon upplever att det är värt varenda sekund.
- Vi har sått det första fröet och nu kan det bara växa. Det finns ett bra klimat i Varberg mellan skola och arbetsliv, det gäller att hitta lösningar för fortsatt samarbete. Jag vet att det här kan bli hur bra som helst, menar hon. 
I den bästa av världar ser hon att elevernas idéer implementeras redan till sommarens långtorsdagar, men oavsett har arbetet redan gett henne och eleverna mycket.
- Det har gett engagemang, glädje och inspiration. Jag var lite orolig att handlarna inte skulle uppskatta att vi lade oss i men det var precis tvärtom. Så nu har jag redan börjat fundera på nästa projekt, säger hon.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna