Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-05-16

Hallå där! – Ni har varit i Lissabon!

Två UF-företag på Peder Skrivares skola vann en resa till Lissabon efter att ha skapat reklamfilmer om sin affärsidé. Under sin vistelse hann de besöka en UF-mässa där de fick dela ut ”The Swedish Prize".  

Hallå där! Maria Hylander, kommunikatör och lärare i medier och kommunikation på Peder Skrivares skola, som var med på resan.

Du var tillsammans med Per Söderberg, från Ung Företagsamhet, och sex elever från PS i Lissabon. Varför?

- Eleverna kom från två olika UF-företag, Matsmarta UF samt Ge och köp UF. De vann resan genom att göra reklamfilmer för sin cirkulära affärsidé på engelska. Jag var med dels som lärare i UF och dels för att dokumentera resan. Pengarna till resan har vi fått av Sparbanksstiftelsen.

Varför just Lissabon?

- Ung Företagsamhet är ett koncept som funnits i Sverige sedan 80-talet och går ut på att gymnasieelever får starta och driva företag under ett läsår. Ung Företagsamhet i Sverige är en del av Junior Achievment (JA) som finns över stora delar av världen. Just Portugal har varit framgångsrika när det kommer till deltagande i EM i Junior Achievment och syftet med resan var att eleverna skulle delta på en UF-mässa i Lissabon.

Vad gjorde ni på plats?

- Förra våren åkte ett gäng UF-lärare samt Pär Wiik, skola-arbetslivsutvecklare från PS för att skapa kontakter med skolor i Lissabon och det Portugisiska JA-kontoret. Under årets resa besökte vi en av skolorna vi fick kontakt med förra året genom läraren Eduarda Carnot. Där fick våra elever hålla presentationer på engelska för elever på skolan. Under två dagar deltog vi på JA-mässor. Eleverna fick hålla sina presentationer från en stor scen, ha en liten monter på mässan samt vara jury och dela ut ”The Swedish Prize” till det företaget som höll bäst presentation, hade bäst monter samt bästa cirkulära affärsidé.

Hur går ni vidare nu?

- Nästa år hoppas vi att portugisiska lärare och personal från JA-kontoret tar med sig JA-företag och besöker vår lokala UF-mässa i Halland. Det gav eleverna mycket att träna på att prata och beskriva sina affärsidéer på engelska och hålla tal från en stor scen. Så det är ett samarbete som vi hoppas fortsätter.
Det som händer nu är att eleverna ska börja skriva årsredovisning och avveckla sina företag.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna