Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2017-10-31

Hallå där! – Föreläsning som ger förståelse för andra

Idag föreläser Kjell Kampe på Håstensskolan med föreläsningen ”Tänk om du måste fly till TadzMbeKistan”. Kjell Kampe var tidigare lärare i SFI och har också arbetat med bistånd i ett stort antal länder. Han har genom sitt arbete fått en insikt i vad det innebär att tvingas byta land mitt i livet.

Hallå där! Kjell Kampe!

Vad kommer du att föreläsa om idag?

- Jag ska prata om vad det innebär att lämna sitt land och sin familj för att sedan försöka finna sig tillrätta på en helt ny plats. Hur känns det att komma till ett nytt land, en ny kultur och lära sig ett nytt språk? Med föreläsningen vill jag få människor att förstå, både med hjärta och hjärna. Jag vill få dem att känna utsattheten man känner när man måste ge upp allt.

Hur ska du få dem att förstå?

-  Vi börjar med att byta perspektiv och försöka sätta oss in i flyktingars situation genom en interaktiv föreställning. På storbildskärm ser vi hur Träslövsläge kyrka brinner och vi måste fly till TadzMbeKistan. Där möter vi ett samhälle med andra grundläggande värderingar och vi får även börja lära oss det språk vi snart måste klara hela livet på. Det kommer att finnas krockar och risk för att dra allt för snabba, felaktiga, slutsatser.

Vad kommer mer att hända?

- Att fly till TadzMbeKistan är del ett. Del två tar upp aspekter på vårt samhälle och hur vi har blivit som vi har blivit. Allmänna kulturella frågor, saker som är självklara för oss är kanske inte det för någon annan. Del tre handlar om språket. Jag klargör var de språkliga missförstånden dyker upp och vad vi kan göra för att kommunikationen ska fungera.

Vad vill du att pedagogerna ska ta med sig?

- En medvetenhet på många plan. Ska man få det svenska samhället att fungera måste kommunikationen fungera. Jag bjuder på en humoristisk föreställning med många skratt men jag vill även få dem att tänka till samt få dem intresserade. Jag vill att man ska ha en medvetenhet som underlättar och förståelse för andra människor. Det man lär sig med ett skratt är lätt att komma ihåg.

Frida Eckegren Serholt
 

ikon

Senaste nyheterna