Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2017-04-28

Ett första möte med skolans SKAL-företag

Bildepån är ett av Varbergs kommuns tolv SKAL-företag. Idag får sjuorna på Rolfstorps skola en första inblick i företaget.
- Eleverna ska få djupdyka i tio olika yrken. Samarbetet ger dem en betydelsefull och bred kunskap, berättar Alexandra Stjernberger, förstelärare i entreprenöriellt lärande på Rolfstorps skola.

Linnea Larsson från Volvo Car Sverige.

Linnea Larsson från Volvo Car Sverige.

Sedan hösten 2016 har samtliga kommunala grundskolor tre större företag kopplat till sig. Idag är det dags för årskurs 7 på Rolfstorps skola att träffa ett av sina SKAL-företag, Bildepån, för första gången.
- Dagen började på bästa möjliga sätt med att 14 bilar från Bildepån kom ut och hämtade oss, när man är en skola på landsbygden så betyder det här extra mycket, förklarar Alexandra Stjernberger.
Under dagen kommer eleverna att möta flera olika yrken, bland annat controller, lackerare, säljare och plåtslagare. Syftet med samarbetet är att stärka elevers valkompetens inför framtida utbildning och arbete och öka motivationen för studier här och nu.
- Det är motiverande för eleverna att få en verklighetsförankring. Det är lätt att ha förutfattade meningar om ett yrke men det behöver inte alls vara så som man tror. Att det dessutom är ett långsiktigt systematiskt arbete känns väldigt bra och genomtänkt.

Efter besöket fortsätter arbetet för eleverna. De ska ta fram affischer för att visa upp vilka olika yrken som finns representerade i företaget och vad man kan studera för att ta sig dit. De ska även spela in filmer som ska publiceras på Bildepåns hemsida, där de berättar om de olika yrkena.
- Vi är oerhört glada över detta samarbete. Bildepån visar verkligen upp vilka möjligheter det finns för eleverna. Jag vet att det blir en väldigt meningsfull dag för eleverna, säger Alexandra Stjernberger.

Dagen till ära så har Volvo Car Sverige ett filmteam på plats för att dokumentera hur Varbergs kommun samarbetar med Bildepån genom SKAL. Filmen ska visas upp för handlare i hela Sverige och inspirera dem till liknande samarbeten och att tänka långsiktigt.
- Vi uppskattar verkligen sådana här initiativrika samarbeten och det vill vi självklart sprida, säger Linnea Larsson som arbetar med strategisk registrering verkstad på Volvo Car Sverige.

Hon berättar att bilbranschen har svårt att rekrytera bland annat servicetekniker, skadetekniker och lackerare. Att få handlare på orterna att lyfta elevers blickar tror hon kan vara avgörande för deras framtida val.
- Det är jätteviktigt att visa ungdomarna i tidig ålder vad yrkena faktiskt innebär. Många yrken är i förändring och det är betydelsefullt att visa upp det. Vi vill självklart visa vad bilbranschen innebär och att de ska tycka att det är en attraktiv arbetsplats. För att få motiverade medarbetare så måste vi jobba långsiktigt.

ikon

Senaste nyheterna