Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2017-11-28

”En timme kan ge så mycket inspiration”

Årets Skapande skola projekt har Ankarskolan döpt till Läs- och skrivglädje. Under barnboksveckan fick de besök av författaren Thomas Halling, som inspirerade eleverna till att börja skriva egna berättelser.
- Detta kommer vi alla att leva på länge, säger läraren Linda Larsson.

Irene Addixe Moberg, Maria Svensson, Linda Larsson, Eva Johansson och Annika Carlenäs.

Irene Addixe Moberg, Maria Svensson, Linda Larsson, Eva Johansson och Annika Carlenäs.

Under läsåret 2017/2018 är Ankarskolan med i projekten Läslyftet och Skapande skola. För att knyta samman de båda så har skolan valt att fokusera på läs- och skrivglädje i det sistnämna projektet. Under barnboksveckan fick skolan besök av barnboksförfattaren Thomas Halling.
- Elevernas läs- och skrivglädje har verkligen fått fart efter besöket. På bara en timma skrev eleverna i årskurs 3 sju dikter var, berättar läraren Maria Svensson.

Eleverna fick skriva egna dikter

Thomas Hallin höll i en föreläsning för alla elever i årskurs F-3. Där berättade han om vad en författare är, varför han valde att skriva böcker och hur en bok blir till. Eleverna var väl förberedda på mötet och ställde relevanta frågor. Dagen efter föreläsningen höll han i en workshop för alla elever i årskurs 3 där de fick öva på att skriva egna dikter.
- Han fångade verkligen eleverna, alla var med och gav 100 procent. När de skrivit klart fick de läsa upp sina dikter för varandra, vilket var uppskattat. Han var även väldigt bra på att uppmuntra eleverna till att våga. De kände sig alla sedda, menar Linda Larsson.  
Syftet med besöket var att inspirera eleverna och bidra till ett ökat intresse för att läsa och skriva. Men lärarna menar att den gav mer än så.
- Han trollband oss alla. Även jag satt och skrev dikter. Vi lärare fick användbara tips och mallar som vi kan använda för att få igång skivandet med eleverna, menar Linda Larsson.
- Sedan var det intressant att som lärare kunna observera hur eleverna agerade. Den möjligheten har man inte ofta, säger Maria Svensson.

Alla vill läsa hans böcker

Lärarna är eniga om att besöket är något som alla kommer att leva på länge.
- Han gjorde ett fantastiskt avtryck! Det är fullt med reservationer på hans böcker på vårt bibliotek, alla elever vill läsa det han skrivit nu. Dessutom har vi dem som högläsningsböcker, säger Eva Johansson.
- Det är häftigt att en timma kan ge så mycket inspiration. Besöket gav oss glädje att fortsätta arbete med projektet och tänka på nya sätt, säger Annika Carlenäs.
Thomas Hallin berättade under besöket att han bara var åtta år när han själv började skriva och kalla sig författare.
- Så vi har många unga författare på Ankarskolan nu. Flera av dem har börjat skriva hemma och nästa steg blir att visa upp text och bild på biblioteket. Och förhoppningsvis blir det fler författarbesök, de ger så otroligt mycket, säger Annika Carlenäs. 

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna