Sök

Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2020-02-18

En månad kvar till #moamässan2020

Den 18 mars är det dags igen. För andra året i rad arrangeras MOA-mässan, Varbergs lokala, interaktiva yrkesmässa för elever i årskurs 8. Arbetsgruppen för mässan känner sig redo. Nu ska elevernas valkometens stärkas ytterligare.
- Det börjar bubbla hos eleverna i samband med MOA-mässan, yrkena blir levande för dem, menar Gabriella Stjernberger, studie- och yrkesvägledare på Ankarskolan och Almers skola.

Förra året genomfördes MOA-mässan för första gången. En lokal yrkesmässa där eleverna fick prova på olika yrken och besöka uppbyggda världar hos de olika branscherna. Precis som förra året är mässan i år en mötesplats mellan skola och arbetsliv där eleverna kommer att få testa olika arbetsuppgifter för att stärka sin valkompetens, öka motivationen för lärande och sätta mål och drömmar för framtida studier och yrkesval.
- Förra årets mässa gav eleverna väldigt mycket. Då var jag inte med i arbetsgruppen utan besökte mässan tillsammans med eleverna och jag märkte att det var nya typer av frågor som dök upp efteråt. De breddade sitt yrkesförråd och undrade över kompetenser och olika vägar fram till ett yrke, menar Ajtene Pllana, studie- och yrkesvägledare på Bosgårdsskolan och Rolfstorps skola.

Fokus på ökad valkompetens

Tillsammans med kollegorna Gabriella Stjernberger, Catharina Blixt Jeppsson och Viktoria Struxsjö utgör Ajtene Pllana mässans arbetsgrupp som under året har träffats kontinuerligt för att planera dagen med fokus på ökad valkompetensen hos eleverna.
- I år har vi valt att involvera alla studie- och yrkesvägledare på mässan, de kommer alla att finnas på plats och ge stöttning och vägledning. Självklart är även lärare involverade, det är viktigt med för- och efterarbete i samband med mässan, menar Gabriella Stjernberger.
- Även vårdnadshavarna blir involverade då jag under kvällen kommer att hålla ett informationsmöte för att informera om övergångar och förklara hur programmen är uppbyggda, berättar Catharina Blixt Jeppsson, studie- och yrkesvägledare på Peder Skrivares skola.

Får se verkligheten

Till MOA-mässan 2020 är 650 elever i årskurs 8 inbjudna och 115 olika yrken kommer att vara representerade. Utöver företag som de kommunala grundskolorna redan har etablerade samarbeten med, finns i år också yrkesföreträdare från arbetsgivaren Varbergs kommun, Blåljusverksamhet och Försvarsmakten på plats.
- Under en och samma dag får eleverna ny insikt och kunskap och de kommer att få se många yrken på ett och samma ställe. Att de själva får prova på och på riktigt se yrkenas verklighet är det bästa med mässan. Jag ser fram emot att få se hur elever och yrkesföreträdare agerar tillsammans, säger Atjena Pllana.
- Jag är stolt över att vi är först med denna typ av mässa och att det har fungerat så bra från start. Sedan är det viktigt att poängtera att hela idén om en interaktiv mässa på detta sätt kommer från företagen själva. Utan dem hade det inte blivit så bra som det blivit, säger Catharina Blixt Jeppsson.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna